Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

26. fejezet - A petrezselyem

26. fejezet - A petrezselyem

A petrezselyem betegségei

A vírusos betegségek közül a petrezselyem tarkalevelűsége (carrot mottle virus) jelentős. Fertőzési források a karógyökerek, átvivője pedig a zöld sárgarépa-levéltetű. A vírusmentes vetőmag előállítása nagy jelentőségű.

A petrezselyem szeptóriás levélfoltossága (Septoria petroselini) jelentős lombpusztulást okoz. A vetőmag csávázása és a lombpermetezés egyaránt fontos.

A petrezselyem-lisztharmat (Erysiphe heraclei) a nyár közepétől a levélen rendszeresen előfordul. A lomb értékesíthetetlen lesz, a lombveszteség csökkenti a gyökértesthozamot, a nyüvő rendszerű betakarítást pedig meghiúsítja.

A petrezselyem rizoktóniás betegsége (Rhizoctonia crocorum) a kötött, nedves talajokon fordul elő. Fellépésére a bakhát nélküli termesztéskor kell számítani.

A petrezselyem szklerotíniás rothadása (Sclerotinia sclerotiorum) és a petrezselyem botrítiszes rothadása (Botrytis cinerea) szabad földön, de főleg tárolóban jelentkező betegség. Jelentőssé akkor válnak, ha a petrezselymet nem kalászos elővetemény után termesztjük, illetve sérülést okozó ásó rendszerű betakarítógéppel szedjük fel, továbbá akkor, ha a tárolási hőmérséklet magas. A petrezselyem ervíniás lágyrothadása (Erwinia carotovora subsp. carotovora) a szellőztetés nélküli, magas hőmérsékletű tárolóban jelentkezik.

Petrezselyem-lisztharmat

Lásd: Sárgarépa-lisztharmat.

A petrezselyem szeptóriás levélfoltossága

(Septoria petroselini)

Gazdanövény: petrezselyem.

Tünet: a levélen 2-3 mm-es, kerek vagy ovális, barna szegélyű foltok láthatók. A foltok közepe kifehéredik, benne apró, fekete piknídiumok figyelhetők meg.

Elterjedés és gazdasági jelentőség: a petrezselyem leggyakoribb betegsége, lombpusztulást okoz.

A kórokozó életmódja: fertőzési források a beteg levelek, ahonnan a konídiumok a levélre jutva fertőznek.

Ökológia: a csapadékos időjárás kedvez a betegség fellépésének.

Védekezés: a lombfejlődés időszakában, megelőzésképpen cineb-, mankoceb-, metirám- és kaptántartalmú (hatóanyagú) szerrel kell védekezni.