Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A petrezselyem kártevői

A petrezselyem kártevői

A petrezselyem fontosabb kártevői, nevezetesen a gyökéren károsító terrikol kártevők (Melolonthidae, Elateridae), a vetési bagolylepke (Scotia segetum) lárvái, a mezei pocok (Microtus arvalis) megegyeznek a sárgarépa kártevőivel, így az ezekkel kapcsolatos ismereteket a sárgarépánál tárgyaljuk.

A gyökérnyakon, levélnyélen szívogató petrezselyem-levéltetű (Dysaphis apiifolia)ez idáig nem okozott számottevő gazdasági kárt. A petrezselyem levélkártevői közé tartozik a tenyészidő második felében az idősebb leveleket szívogató közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) A kártétel mértéke általában nem tesz szükségessé növényvédelmi beavatkozást.

Petrezselyem-levéltetű

(Dysaphis apiifolia)

Tápnövénykör: galagonya és petrezselyem.

Kárkép: a petrezselyemlevél, -levélnyél és -gyökérnyak szívogatásával a nyár elején, a még fiatal, növekedésben lévő növényeket károsítja.

Elterjedés és gazdasági jelentőség: szórványos előfordulása és többnyire jelentéktelen károsítása folytán nem tartozik a petrezselyem védelmét meghatározó kártevők közé.

Fejlődésmenet: évente több nemzedéke fejlődik. Gazdacserés faj. A tojásokból kikelő ősanyák és leánynemzedékeik tavasszal a galagonyán a levélszél besodródását és antociános elszíneződését okozzák, majd a szárnyas egyedek a nyár elején jelennek meg a petrezselymen.

Védekezés: eddigi előfordulása védekezést nem tett szükségessé. Tömeges elszaporodása esetén pirimikarb hatóanyagú készítménnyel végzett permetezés várhatóan hatásos.

Közönséges takácsatka

(Tetranychus urticae)

Lásd: Az uborka kártevői.