Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A petrezselyem gyomnövényei

A petrezselyem gyomnövényei

A petrezselyem gyomflórája a sárgarépa gyomflórájával azonos vagy ahhoz hasonló. Az egyéves gyomfajok a T3 és a T4, az évelő gyomok a G1 és a G3 életformacsoportba tartoznak. Bővebben lásd A sárgarépa gyomnövényei fejezetben.

A petrezselyem gyomirtása

A petrezselyem gyomirtására felhasználható gyomirtó szerek és a kijuttatási időpontok megegyeznek a sárgarépánál leírtakkal (lásd a sárgarépa táblázatait). A petrezselyem gyomirtása tehát a sárgarépáéhoz nagyon hasonló, azzal a különbséggel, hogy a petrezselyem sokkal érzékenyebb a herbicidekre, ezért vegyszeres gyomirtás esetén a dózisok megválasztásánál a talaj típusán kívül ezt is vegyük figyelembe. A megfelelő tőszám elérése érdekében, ha vegyszeres gyomirtást tervezünk, mintegy 5–10%-kal több magot vessünk. Állománykezeléseknél hasonló okok miatt a gyomirtó szereknél az alkalmazható dózisok közül az alacsonyabbakkal dolgozzunk (lásd A sárgarépa gyomirtása).