Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A petrezselyem védelme

A petrezselyem védelme

A fajtaválasztás a növényvédelmi teendőket nem befolyásolja.

A terület kiválasztása, főleg a petrezselyem szklerotíniás rothadása miatt, rendkívül fontos. Csak gabona elővetemény után célszerű petrezselymet termeszteni.

A termesztési mód módosítja a növényvédelmi kezeléseket. Ha csak petrezselyemlevelet kívánunk értékesíteni, akkor a vegyi védekezésre épülő lombvédelemtől eltekinthetünk. A levélbetegségek (szeptóriás levélfoltosság, lisztharmat) észlelésekor a lombot lekaszáljuk, és az újonnan fejlődőt értékesítjük. Gyökértest előállítása esetén azonban a tervtáblázatban előírt lombvédelmet el kell végezni. A bakhátas termesztés előnye, hogy a petrezselyem rizoktóniás betegségével nem kell számolnunk.

A kártevők elleni védekezést lásd A sárgarépa védelménél.

Vetés előtt a magvakat a petrezselyem szeptóriás betegsége ellen csávázni kell. Csávázásra kaptán, tirám hatóanyag-tartalmú porcsávázó szerek ajánlhatók. Vetés előtti (presowing) gyomirtása a sárgarépa védelménél leírtakkal azonos.

Vetés után, kelés előtt alkalmazzuk a preemergens kezeléseket. Lásd A sárgarépa integrált védelme.

2–6 lombleveles állapotban elvégzett állománykezelések megegyeznek a sárgarépa védelménél leírtakkal.

A gyökértest-vastagodás időszakában a petrezselyem szeptóriás betegsége ellen a védekezést meg kell kezdeni. Védekezésre cineb-, mankoceb-, metirám- és kaptántartalmú szerek jöhetnek számításba. Ugyanekkor kell a petrezselyem lisztharmata ellen is védekezni kén, dinokap, kinometionát, pirazofosz vagy tridemorf hatóanyag-tartalmú készítménnyel.

A kártevők elleni védekezést lásd A sárgarépa védelménél.

A lombozat záródásától a betakarításig a petrezselyem szeptóriás levélfoltossága és a lisztharmat ellen további védekezések szükségesek. A védekezést ekkor legalább 3 alkalommal végre kell hajtani. A megbetegedéstől függően azonban kiegészítő kezelések is lehetségesek.

A kártevők elleni védekezést lásd A sárgarépa védelménél.

A petrezselyem védelme