Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A zeller védelme

A zeller védelme

A zeller főbb kártevői azonosak a többi gyökérzöldség kártevőivel, így a védekezés lehetőségei is nagyban hasonlítanak. Az eltérések abból adódnak, hogy a zellert palántáról termesztjük, ezért a szabadföldi állományvédelem kiegészül a palánta védelmével.

A fajtaválasztás a növényvédelmi teendőket nem befolyásolja.

A terület kiválasztása főleg a zeller szklerotíniás rothadása miatt fontos. A gabona elővetemény a megbetegedés mértékét jelentősen csökkenti. A gabona elővetemény termesztése a talajlakó kártevők elleni talajkezelést is megkönnyíti.

Gyomirtási szempontból a zellert évelő gyomoktól mentes területen célszerű termeszteni.

A termesztési mód főleg a zeller fómás gumóvarasodásának mértékét befolyásolja. Korai vagy késői (május végi, június eleji) kiültetés esetén jelentéktelen megbetegedésre számíthatunk. A termesztési cél a növényvédelmi kezelések számát is meghatározza. A korai értékesítés a védekezések számát csökkenti.

Vetés előtt a magvakat a szeptóriás levélfoltosság és a fómás gumóvarasodás ellen benomil, kaptán vagy tirám porcsávázó szerekkel kell csávázni.

A palántanevelés időszakában a növényházakban általánosan elterjedt polifág kártevők közül a közönséges takácsatka megjelenése csak akkor következik be, ha az alapvető növény-egészségügyi higiénés szabályok betartását elmulasztottuk. A palántanevelés alatt a közönséges takácsatka és általában a kártevők ellen nincs szükség vegyszeres növényvédelmi beavatkozásra.

A zellert szabad földön veszélyeztető terrikol kártevők elleni védelem alapvetően megegyezik a sárgarépánál elmondottakkal. A későbbi ültetési idő miatt a tavaszi talajkezelésre jobb lehetőség kínálkozik, mint a többi gyökérzöldségnél.

Kiültetés előtt kell kijuttatni és a talajba dolgozni (ppi) a trifluralin hatóanyagú herbicideket.

A kiültetéstől a gumóképződésig terjedő időszakban a zeller szeptóriás levélfoltossága ellen rézhidroxid-, rézoxiklorid- vagy rézszulfáttartalmú készítménnyel kell védekezni.

A vetési bagolylepke elleni védelem megegyezik a sárgarépánál leírottakkal.

Posztemergens gyomirtásra a zellerpalánták begyökeresedése után kerülhet sor. Kétszikű fajok gyomirtása esetén linuron és prometrin hatóanyagú készítményekkel védekezhetünk.

A gumónövekedéstől a betakarításig terjedő időszakban a zeller szeptóriás levélfoltossága ellen a védekezést tovább kell folytatni, és legalább 2 alkalommal el kell végezni a kezelést. A megbetegedés mértékétől függően esetleg kiegészítő kezelésekre is sor kerülhet.

Aszályos esztendőben, öntözetlen növényállományban, megkésett mechanikai gyomirtást követően szükség lehet a közönséges takácsatka elleni növényvédő szeres levélpermetezésre. Ekkor ugyanis az elszáradó gyomokról a takácsatkák hamarosan a zeller levelére vándorolnak és károsíthatnak. Az öntözött, erőteljesen növekvő levélzetű zelleren a közönséges takácsatka ellen kémiai védelemre nincs szükség.

Egyszikű gyomok előfordulása esetén fluazifop-P-butil hatóanyagú szerrel védekezhetünk.

A zeller védelme