Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

29. fejezet - A retek

29. fejezet - A retek

A retek betegségei

A retektermesztésben a retekperonoszpóra (Peronospora brassicae) elleni védekezés a védekezés gerincét alkotja. Főleg a gumófejlődés időszakában válik jelentőssé. A retek albúgós betegsége (Albugo candida) szórványosan fordul elő. Ha a retekperonoszpóra ellen védekezünk, akkor az ez utóbbi ellen is véd. A retekmozaik (radish mosaic comovirus) a vetőmagtermesztés jelentős betegsége. A vírusmentes vetőmag előállítása tőszelekcióval, valamint a keresztesvirágúak földibolhái elleni védekezéssel eredményesen megoldható.

Retekperonoszpóra

(Peronospora brassicae)

Gazdanövény: keresztes virágú termesztett- és gyomnövényfajok.

Tünet: a szik- és lomblevél színén sárgászöld foltok, a fonákon pedig fehér sporangiumtartó gyep látható. A gumó felületén sötétszürke, elmosódott szélű foltok, felületükön ugyancsak fehér sporangiumtartó gyep figyelhető meg. A retek belsejében szürkésbarna elszíneződés észlelhető.

Elterjedés és gazdasági jelentőség: a betegség fellépésére, különösen a kora tavaszi és késő őszi termesztés esetén számítani kell. A lombpusztuláson kívül a gumó minőségét is rontja.

A kórokozó életmódja: a kórokozó növénymaradványokon, főleg oospórával telel át. Tavasszal a sziklevelekre, majd a lomblevelekre kerül, onnan pedig a gumóra mosódik.

Ökológia és előrejelzés: a kórokozó alacsony hőmérsékleti igényű gomba, számára a 4–16 °C kedvező. Előrejelzés nincs.

Védekezés: szikleveles korban, majd a lomblevelek intenzív fejlődésének időszakában kaptán hatóanyagú készítménnyel kell permetezni.