Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A retek gyomnövényei

A retek gyomnövényei

A retek gyomflórájának összetétele a különböző termesztési módok és időszakok miatt eltérő.

Tavaszi és őszi hideghajtatás esetén a T1 életformájú gyomnövények elszaporodására kell számítani. Közülük a legveszélyesebb a tyúkhúr (Stellaria media). Tömeges kelése miatt a talaj felszínét szőnyegszerűen, vastagon beborítja.

A szabadföldi, kora tavaszi vetésben a vegetáció elején a T1 és T2 életformájú gyomfajok fordulnak elő és képeznek nagyobb állományokat, kisebb borítással ugyan, de néhány T3, illetve T4 életformájú gyomnövény is gyomosíthat. A vegetáció előrehaladtával a T3 és a T4 életformacsoportba tartozó növények mind fajszámban, mind pedig borításuk alapján a legjelentősebbekké válnak. A magtermesztésben néhány gyomfaj, mint a repcsényretek (Raphanus raphanistrum) és a vadrepce (Sinapis arvensis) jelenléte veszélyesnek minősíthető. A nyár második felétől vagy ősszel másodvetéssel termesztett retekben mindenféleképpen számítani kell a nyárutói egyévesek (T4) elszaporodására. Késői csírázásuk esetén a fajok törpe növekedésűek lesznek. Ősszel a retek között tömegesen kelnek a T1 életformájú gyomnövények.

A retek gyomirtása

A retekben előforduló gyomokat a vetést követő időszakban kell rendszeresen irtani. A sorok záródása után már kihasználhatjuk a retek gyomelnyomó képességét. Mivel a retek gyomirtására nincsenek engedélyezett szerek, a gyomirtást csak mechanikai eszközökkel, többször elvégzett kapálással oldhatjuk meg.

A vetőmagtermesztésben azonban az engedélyezés hiánya ellenére van lehetőség a vegyszeres védekezésre.

A retek vetése előtti bedolgozással (presowing kezelés) napropamid vagy trifluralin hatóanyagú gyomirtó szerek használhatók. Az előbbi hatóanyag sekély, 2-3 cm mély, az utóbbi hatóanyag mélyebb, 6–8 cm mélységű bedolgozást igényel.

A retek presowing kijuttatható gyomirtó szerei