Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A retek védelme

A retek védelme

A retek az alacsony hőigényű zöldségfélék közül az egyik legnagyobb felületen termesztett növényfaj. Tavasszal hideghajtatással, szabadföldi termesztéssel, továbbá a nyár második felétől, ősszel másodvetéssel, illetve őszi hideghajtatással termeszthető. A retek rövid tenyészideje alatt megjelenő kártevők száma kevés, így azok közé a növényfajok közé sorolható, amelyek kevés növényvédelmi beavatkozással termeszthetők.

A terület kiválasztása a gyomosodás miatt fontos. Retket csak évelő gyomoktól mentes helyen termesszünk.

A termesztés célja meghatározza a gyomirtás módját. Herbicideket csak a vetőmagtermesztésben alkalmazhatunk.

Vetés előtt a magról kelő, egy- és kétszikű gyomok ellen a presowing kezelés formájában kijuttatott napropamid és trifluralin hatóanyagú szerek használhatók.

Szikleveles korban, a lombfejlődés kezdetén, a retekperonoszpóra elleni védekezést meg kell kezdeni. Védekezésre kaptán hatóanyag-tartalmú szerek ajánlhatók. E védekezés hatásos a szórványosan előforduló albúgós betegség ellen is.

A szabadföldi, kora tavaszi vetés esetén a sziklevelek megjelenésétől a keresztesvirágúak földibolhái okozzák a legsúlyosabb kártételt. Tömeges megjelenésük esetén piretroid hatóanyagú rovarölő szerekkel végzett permetezés hatásos.

A gumóképződés időszakában a retekperonoszpóra elleni védekezés döntő fontosságú. Nemcsak a lombvédelmet, hanem a fejlődő gumók egészségi állapotát is szolgálja. Az utolsó kezeléskor a választott készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltétlenül vegyük figyelembe!

A korai hideghajtatás során, főleg azokban a termesztőberendezésekben, ahol a hajtatásnak hagyományai vannak, a gyökérlégy kártétele ellen kell védekezni.

A szabad földön termesztett retken a gumóképződés időszakában elsősorban a gyökérlégy lárvái károsítanak, bár a keresztesvirágúak földibolhái is folytatják kártételüket. Mindkét kártevő elleni védelemben nagy jelentősége van a vetésforgó betartásának. A kémiai védekezésnél vegyük figyelembe, hogy az említett kártevők már alacsony hőmérsékleten károsítanak, így ellenük csak azok a rovarölő szerek adnak jó eredményt, amelyek hatása a hőmérséklettől kevésbé függ. A retek rövid tenyészideje miatt, különösen a gyökérlégy elleni védelemre, a rövid élelmezés-egészségügyi készítmények jönnek számításba. Az előzőkben említett követelményeknek legjobban a piretroid hatóanyagú rovarölő szerek felelnek meg.

Az őszi retektermesztés esetében az említett fajokon kívül a repcedarázs jelentkezhet, mint lombkártevő. Az őszi időszakban hajtatott retken a gyökérlégy kártétele csak a harmadik nemzedék kifejlődése esetén jelentkezik.

A retek védelme