Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A saláta gyomnövényei

A saláta gyomnövényei

A saláta gyomflórájának összetételében a termesztési időszaktól és a termesztés módjától függően jelentős eltérések tapasztalhatók. A kora tavaszi növényházi hajtatásnál, valamint az őszi időszakban a fűtetlen fóliás termesztésnél majdnem kizárólag csak a T1 életformájú gyomfajokkal találkozhatunk. Gyakran előfordul, hogy a tyúkhúr (Stellaria media) sűrű állományai szőnyegszerűen beborítják az egész területet. Hasonló a helyzet az áttelelő szabadföldi salátatermesztésnél is.

A kora tavaszi salátatermesztés esetén a T1 életformájú [tyúkhúr (Stellaria media), árvacsalánfajok (Lamium spp.), veronikafajok (Veronica spp.), pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)] gyomnövényeken kívül megjelennek a T2 életformájú gyomnövények is [a ragadós galaj (Galium aparine) vagy a pipacs (Papaver rhoeas)], valamint a T3 életformájú vadrepce (Sinapis arvensis), repcsényretek (Raphanus raphanistrum), füstikefajok (Fumaria spp.) és a sebforrasztó zsombor (Sisymbrium sophia).

A tavaszi és a nyári termesztésnél a saláta gyomnövényzetére jellemző a T4 életformájú gyomnövények szinte kizárólagos borítása. Különösen a közönséges kakaslábfű (Echinochloa crus-galli), a fehér libatop (Chenopodium album), az ebszékfű (Matricaria inodora), a szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus), az apró gombvirág (Galinsoga parviflora) és egyre gyakrabban a parlagfű (Ambrosia elatior) alkothat nagyobb állományokat.

Szabadföldi termesztésnél – ha a terület kiválasztásánál nem vettük figyelembe a gyomosodási viszonyokat – a G1 és G3 életformájú fajok is, foltszerű borítással, előfordulhatnak.

A saláta gyomirtása

A saláta a termesztett növények közül a herbicidekre talán a legérzékenyebb. Emiatt, továbbá a rövid tenyészidőszaka, valamint közvetlen emberi fogyasztás céljára való termesztése miatt gyomirtó szerekkel nem kezelhető.

A gyommentességet csak rendszeres kapálással lehet elérni. Abban az esetben, ha a salátát vetőmag-előállítás céljára termesztjük, vegyszeres gyomirtásra engedélyezettek a benefin hatóanyagú gyomirtó szerek. A benefint tartalmazó herbicideket a saláta kiültetése előtt kell kipermetezni, és a permetezést követően 4–6 cm mélyre a talajba dolgozni. A bedolgozás eszköze kombinátor, tárcsa vagy ásóborona legyen. Kisebb területen e célra a jól beállított motoros kapa is megfelel.

A saláta presowing kijuttatható gyomirtó szerei