Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A krizantém védelme

A krizantém védelme

A fajtaválasztás a vegetációs idő hosszát, a pótmegvilágítás vagy az árnyékolás esetleges szükségességét is meghatározza. A fajták fehérrozsdával szembeni fogékonysága is változó. A krizantémot vágott virág termesztéskor állandó helyre kiültetve neveljük, a cserepes értékesítésre szánt fajtákat folyamatosan cserépben tartjuk.

A termesztési mód befolyásolhatja a növényvédelmi munkákat. A krizantém egész évben folyamatosan termeszthető, de a hosszú nappalos időszakban az előállítás költségei megnőnek. Magyarországon a krizantém főként az őszi ünnepek szezonvirága. Védelmét egy kiültetett, vágott virágnak nevelt, ősszel értékesítendő, fehérrozsdára fogékony fajtán mutatjuk be.

Csak egészséges dugványokat gyökereztessünk! A gyökereztetést steril perlitben végezzük, a gyökeresedési idő 2-3 hét. Ezalatt a botrítiszes betegség elleni védekezés válhat szükségessé egy, esetleg két alkalommal, iprodion, procimidon, vinklozolin vagy benomil hatóanyagú gombaölő szerek valamelyikével. A fehérrozsda vagy a didimellás betegség gyanúja esetén ellenük külön védekezés is szükséges lehet.

A kártevők ellen nincs teendő.

Kiültetés után a begyökeresedést követően kerül sor az első állományvédelemre, a fehérrozsda és a didimellás betegség ellen oxikarboxin és propineb hatóanyagok keverésével.

A krizantém-levélfonálféreg okozta első tünetek észlelése esetén oxamil hatóanyagú növényvédő szerrel végzett permetezéssel vagy granulátum kiszórásával védekezhetünk. A levélzet szárazon tartásával a fonálféreg-fertőzés gyors terjedése mérsékelhető.

Hajtásnövekedéskor a levelek és a hajtások védelme a fő feladat. Ekkor kerül sor a krizantém egy- vagy kétszeri visszatörésére is. Az állományvédelmet úgy alakítjuk, hogy a fehérrozsdán kívül más levélbetegségek (pl. szeptóriás levélfoltosság, lisztharmat, krizantémrozsda) ellen is hatékony legyen. Ebben az időszakban az oxikarboxin, a fenarimol és a triforin szisztémikus hatóanyagokat váltakozva használjuk. A hatékonyság növelésére ezeket ditianon, mankoceb vagy propineb kontakt hatóanyagok valamelyikével összekeverve, együttesen használhatjuk. A betegségek elleni kezeléseket lehetőleg a kártevők elleni védekezésekkel együtt végezzük.

A hagyományosan halottak napjára időzített krizantémtermesztés során a hajtásnövekedés a nyári időszakra esik. Ekkor az üvegházi molytetű, a közönséges takácsatka és a levéltetvek megjelenésével számolhatunk. Az üvegházi molytetű elleni védekezésre csak imágók tömeges betelepedése esetén van szükség. Ilyenkor az imágók ellen metomil, deltametrin, cipermetrin, valamint a lárvák ellen buprofezin hatóanyagú rovarölő szerekkel védekezhetünk.

A levéltetvek megjelenésekor pirimikarb, dimetoát, acefát, cipermetrin deltametrin, permetrin + tetrametrin, alifás zsírsav hatóanyagú rovarölő szerekkel végzett levélpermetezés hatásos. A levéltetűfajok migrációjától függően a védekezés többszöri ismétlésére is sor kerülhet.

A közönséges takácsatka a hajtásnövekedés időszakában ritkán okoz észrevehető kárt. Lassan szaporodik, és többnyire a következő, ún. bimbós stádiumban okozhat súlyos kárt. Ennek ellenére a megelőző védekezés időszaka a lombozat záródása előtt, a hajtásnövekedéskor van. A kártevő élőhelyére, a levelek fonákára permetezett flucikloxuron, dienoklór, amitráz, fenbutatin-oxid hatóanyagú akaricidek hatásosak.

Bimbós állapotban a nyári védekezések eredménytelensége esetén a fehérrozsda és a didimellás betegség ellen egy további, ún. zárókezelést alkalmazhatunk. Az állományt a takarást és az árnyékolást követően erőteljesen szellőztetni kell a botrítiszes betegség megelőzésére. A korán nyílott, elöregedett virágokat eltávolítjuk. Szükség esetén a botrítiszes betegség ellen 1-2 alkalommal iprodion vagy vinklozolin hatóanyaggal permetezhetünk vagy procimidon hatóanyaggal füstölhetünk.

A virágkezdemények megjelenésekor a mezei poloskák szabadból betelepedő imágói ellen deltametrin, cipermetrin, permetrin + tetrametrin, metomil hatóanyagú rovarölő szerek valamelyikét kell használni. Az elhúzódó kártételi időszak miatt a permetezések többszöri ismétlése szükséges.

A közönséges takácsatka egyedei, a faj tömeges elszaporodása esetén, a bimbókra vándorolnak, és különösen a virágnyílást megelőző időszakban súlyos kártétel okozói lehetnek. Ellenük dienoklór, amitráz, fenbutatin-oxid hatóanyagú speciális akaricidekkel, továbbá alifás zsírsav hatóanyagú, akaricid mellékhatású inszekticiddel, állománypermetezés formájában védekezhetünk.

Virágzás alatt folyamatosan szellőztetünk, a lombozatot szárazon tartjuk, és csak a talajt öntözzük. Az elnyílott virágokat eltávolítjuk.

A kártevő állatok ellen a virágzás alatt általában nem szükséges védekezni.

A krizantém védelme