Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A muskátli kártevői

A muskátli kártevői

A muskátli kártevőinek száma kevés, és ezek a fajok is a sok tápnövényű rovarfajok közül kerülnek ki. Kártételük ritkán okoz számottevő gazdasági kárt a kertészeknek.

A levélkártevők közül leggyakrabban a dugványozás és a növények növényházi nevelése során az üvegházi molytetű (Trialeurodes vaporariorum) jelenlétével kell számolni. Kártétele a gyakori előfordulás ellenére sem jelentős. A kiültetést követően szabadföldi nevelés, tartás során a kártétel valószínűsége tovább csökken.

A szabad földre kiültetett állományokban a nyár folyamán a gamma-bagolylepke (Autographa gamma) lárváinak levélen, valamint a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) virágon okozott alkalmi kártétele érdemel említést. A vándorló lepkék gyakran a muskátli levelére rakják a tojásaikat, és a kikelő lárvák a leveleket lyuggatják vagy, mint az utóbbi fajnál, a bimbókat és a virágokat fogyasztják.

A muskátli virágkártevői közül leggyakrabban a nyugati virágtripsz (Frankliniella occidentalis) károsít. A kártétel mértéke rendszerint jelentéktelen. Ennek ellenére jelenléte figyelmet érdemel, ugyanis a bimbós vagy már virágzó muskátli-szaporítóanyaggal elősegíthetjük a nyugati virágtripsz további káros terjedését.

A muskátli kártevők elleni védelmének alapja az egészséges anyanövényekről szedett, kártevőktől mentes dugvány, továbbá a növénynevelés ideje alatt a felsorolt kártevők betelepedésének megakadályozása. Az említett kártevők életmódját, a védekezés lehetőségeit részletesebben más fejezetekben (üvegházi molytetű: A paradicsom kártevői; nyugati virágtripsz: A szegfű kártevői) tárgyaltuk.