Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A muskátli védelme

A muskátli védelme

A fajtamegválasztás a muskátlirozsda szempontjából jelentős. A rozsda csak a Pelargonium zonale fajtáin fordul elő. A P. peltatum fajtáit a rozsda ellen nem kell permetezni.

A termesztési mód kétféle lehet: a muskátlit általában hajtásdugványozással, a heterózis F1-hibrideket magról termesztjük. A magoncokon a vírusos és baktériumos betegségek kevésbé jelentősek. A muskátli védelmét egy magról szaporított P. zonale fajtán mutatjuk be.

A dugványszedés időszakában a növényi nedvvel mechanikai úton terjedő vírusok és baktériumok ellen kell védekeznünk. A dugványvágó kést viricid (nátrium-hidroxid-) és baktericid (klorogén-, formaldehid- vagy kálium-permanganát-)oldatba kell mártani. A dugványokat vízben lehetőleg ne áztassuk, ha erre mégis szükség volna, a vízbe baktericid hatóanyagot kell tenni.

A muskátlirozsda észlelése esetén a dugványokat oxikarboxin vagy propineb hatóanyaggal nedvesen csávázhatjuk.

A dugványszedés idején könnyen ellenőrizhető az üvegházi molytetű lárváinak és imágóinak előfordulása. Észlelésük esetén a növénynevelés későbbi fázisaiban a kártevő ellen fokozott védelemre lesz szükség.

A gyökereztetés során a baktériumos betegségek ellen kasugamicin, a rozsda ellen triforin, a botrítiszes betegség ellen iprodion, procimidon vagy vinklozolin hatóanyagú növényvédő szerekkel permetezhetünk. A gyökereztetés alatt a kezeléseket hetente ismételjük. A rozsda elleni védelem a gyökereztető magas hőmérséklete miatt általában szüneteltethető.

A begyökeresedett dugványokon az üvegházi molytetű imágóinak megjelenésével számolhatunk. A fiatal levelek kedvezőek a nőstények tojásainak lerakására. Az imágók ellen metomil, deltametrin, cipermetrin, a fiatal lárvák ellen flufenoxuron, buprofezin, alifás zsírsav hatóanyagú készítményekkel végzett, ismételt levélpermetezéssel védekezhetünk.

Becserepezéstől a virágzásig a xantomonászos betegség és a muskátlirozsda ellen védekezünk folyamatosan. A xantomonászos betegség ellen a rézoxiklorid + cineb, illetve a kasugamicin hatóanyagot váltogatva használjuk. A rozsda elleni védelem csak a Pelargonium zonale faj és hibridjei esetében indokolt akkor, ha a korábbi kezelések nem szüntették meg a rozsdafertőzést. Permetezéskor a triforin és az oxikarboxin szisztémikus hatóanyagok váltakozó használata javasolható. A kezelések hatékonysága kontakt hatóanyag pl. mankoceb vagy propineb hozzáadásával fokozható.

A becserepezett, erőteljes hajtásnövekedésben lévő növényeket továbbra is az üvegházi molytetű kártétele veszélyezteti. A kártevő tömeges elszaporodásának megakadályozására a gyökereztetés során használt készítmények hatásosak.

A fiatal hajtásokon, bimbókban megjelenő nyugati virágtripsz a muskátlin észrevehető kárt alig okoz, ennek ellenére a kártevő terjedésének mérséklésére diklórfosz, acefát, tiociklám hatóanyagú rovarölő szerek valamelyikével védekezhetünk.

Az alkalmanként jelentkező levéltetvek ellen, amennyiben az üvegházi molytetű vagy a nyugati virágtripsz ellen széles hatásspektrumú rovarölő szerrel védekeztünk, úgy külön permetezésre nincs szükség. Ellenkező esetben pirimikarb vagy alifás zsírsav hatóanyagú készítmény, permetezés formájában kijuttatva hatásos.

A muskátli védelme