Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A növényházi rózsa védelme

A növényházi rózsa védelme

A fajtamegválasztás a fajták fogékonyságkülönbsége miatt, a várható lisztharmat-fertőződést eleve meghatározza. A hajtatott fajták közül egyesek saját gyökerűek lehetnek, zömük azonban oltvány. A dugványról szaporított fajták az agrobaktériumos gyökérgolyvára fogékonyak.

A termesztési mód sokféle lehet. A növényházi és a fűtött fólia alatti folyamatos, illetve a téli pihentetéses termesztési mód a gyakoribb. Beszélhetünk késő tavaszi, illetve őszi, ún. hideghajtatásról is. A továbbiakban a téli pihentetéses termesztés védelmét tekintjük át az első virágoztatás végéig, a nyári visszametszés időpontjáig.

A nyugalmi állapot végén végzett metszéskor a sérült kérgű vesszőrészeket eltávolítjuk, a lombot a talajba forgatjuk. Bárium-poliszulfid hatóanyaggal lemosó permetezést végzünk.

A kártevő állatok ellen nincs növényvédelmi teendő.

A hajtásnövekedés kezdetén a lisztharmat ellen dinokap hatóanyaggal permetezünk. Rövid hajtásállapotban a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védelem feltétlenül szükséges. Peronoszpóra ellen a metalaxil + mankoceb és az oxadixil + cineb kombinált hatóanyagú készítményeket használjuk. A lisztharmat ellen a dinokap, a kén, a kinometionát, a nitrotál-izopropil + kén, a benomil, a bupirimát, a fenarimol, a pirazofosz, a tiofanát-metil és a triforin hatóanyagúak használhatók. A jól záródó házakban kén (Floristella kénpor) hatóanyag gőzölögtetésével is eredményesen védekezhetünk.

A permetezésre javasolt gombaölő szerek a rózsa levélfoltosságai ellen is hatékonyak.

A hőmérséklet emelkedésével a nyugati virágtripsz bimbók hiányában a rózsa fiatal hajtásait, leveleit károsítja. Ekkor még az imágók és lárvák a növény felületén, a növényvédő szerek által jól hozzáférhető helyen találhatók, így a növényvédelmi permetezések elvégzése indokolt. A nyugati virágtripsz ellen diklórfosz, tiociklám, acefát, deltametrin, cipermetrin hatóanyagú rovarölő szerekkel eredményesen védekezhetünk. Amennyiben a nyugati virágtripsz megjelenése folytán inszekticides permetezésekkel védjük a rózsát, akkor a nagy rózsa-levéltetű ellen külön védekezésre nincs szükség.

Bimbós állapotban a peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezést tovább folytatjuk. Szellőztetéssel, a páratartalom csökkentésével a peronoszpórajárvány kialakulását gátolhatjuk meg. A védekezések gyakoriságát a rózsa egészségi állapota határozza meg.

A nyugati virágtripsz, a továbbiakban is a hajtatott rózsa legveszélyesebb kártevője. A bimbókba behúzódó tripszek kártételének megakadályozása rendszeres rovarölő szeres kezeléseket igényel. A rejtett életmódú állat ellen a permetezésen kívül elvégzett rovarölő szeres füstölés és a ködképzés is növeli a kémiai növényvédelem hatékonyságát.

Virágszedés alatt, május végétől a peronoszpóraveszély rohamosan csökken, ezért a peronoszpóra elleni szisztémikus hatóanyagok használatát beszüntetjük. A lisztharmat ellen tovább védekezünk, de a levegő hőmérsékletének emelkedése miatt a kén használatát mellőzzük. A virágok szennyeződését folyékony hatóanyagok használatával előzhetjük meg.

A rózsakártevők elleni védelemnek a legnehezebb időszaka. Az elnyíló virágok eltávolításával, megsemmisítésével a nyugati virágtripsz elszaporodását mérsékelhetjük. Az újonnan fejlődő hajtásokat, bimbókat továbbra is a nyugati virágtripsz, a nagy rózsa-levéltetű kártétele veszélyezteti. A növényvédő szeres permetezéssel legyünk figyelemmel arra, hogy a rózsa sziromlevelei, továbbá fiatal, fakadó lomblevelei magasabb hőmérsékleten könnyen perzselődnek.

A virágzás alatt az elöregedő leveleken gyakran elszaporodik a közönséges takácsatka. A lombhullás elkerülése érdekében néhány alkalommal, speciális akaricidekkel (amitráz, dienoklór, fenbutatin-oxid, flucikloxuron) elvégzett permetezés is indokolt lehet.

A nyári időszakban a nagy rózsa levéltetű ismételt betelepedése a szabadföldi rózsáról évről évre rendszeresen megtörténik. Amennyiben a nyugati virágtripsz jelenlétét nem észleljük, speciális levéltetűölő szer (pirimikarb) kipermetezésével, esetleg füstöléssel védekezhetünk.

A növényházi rózsa védelme