Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A körte védelme

A körte védelme

A védelem miatt nagyon fontos a fertőzött levelek időbeni beszántása a talajba. A fatisztogatási, metszési munkák során ügyeljünk a sebkezelés pontos végrehajtására. Az ellenálló gyomok ellen módszeresen védekezzünk, hogy a vegyi védelmet mielőbb mechanikai gyomirtással helyettesíthessük.

Tavasszal a lemosó permetezésnél, ha lehet, a gyümölcsfaolajos kezelés helyett a telelő parazitákra nézve kíméletesebb kozmetikai vazelinolajat alkalmazzuk. A rezes permetezések elvileg csak a körte ventúriás varasodása ellen hatékonyak, de a rágó kártevőkre is táplálkozást gátlón hatnak. A DNOC nem csupán a kártevő rovarok ellen hatásos, mérsékelt hatású a körte ventúriás varasodása ellen is.

Rügyfakadáskor a metidationt azért válasszuk, mert alacsony hőmérsékleten is hatékony. Az áttelelő parazitákat kevésbé mérgezi, viszont a kirajzottakra nagyon mérgező, de szerencsére ekkor még nem találkoznak. A körtelevélbolhák ellen viszont csak a kitinszintézist gátló szerek (vazelinolajjal kombináltan) adnak elfogadható eredményt.

A gyomirtást külön menetben végezzük el. A körtefa ventúriás varasodása és más betegségek ellen is fehérbimbós állapottól ragaszkodjunk a szerves hatóanyagú fungicidek alkalmazásához.

Sziromhullás után közvetlenül még egyszer kénytelenek vagyunk a metidation hatóanyag-tartalmú szer bevetésére, bár ilyenkor már jönnek elő a paraziták, de a biztonság ezt megköveteli.

A későbbiekben már környezetbarát készítményekre váltunk az ültetvényekben telelt és bevándorolt ragadozók védelme miatt. A május elejétől javasolt metomil hatóanyag elsősorban az aknázómolyok ellen hatásos. Amennyiben szükséges, a nyár folyamán az apró szulák visszaszorítására foltkezelést alkalmazzunk. A szüret előtti készítmények megválasztásakor döntő a rövid élelmezés-egészségügyi várakozási idő.

Az ültetvényeket, a fertőzési viszonyoknak megfelelően, lényegesen kevesebb peszticides kezeléssel is megvédhetjük. Az integrált növényvédelmi rendszerben védett körtéseket Franciaországban mindössze négy alkalommal permetezik.

A körte védelme