Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A szilva gyomnövényei

A szilva gyomnövényei

A csonthéjasok gyomnövényzete nagymértékben hasonlít az almástermésűek gyomflórájához. Alapvetően meg kell különböztetnünk és külön kell tárgyalnunk a fák koronája alatti és a sorközben található gyomegyüttest.

Az előbbi kialakulására az évek óta tartó bolygatatlan talajállapot van nagymértékben hatással, és eredményeként csaknem kizárólag az évelő fajok teszik ki a gyomnövényzet zömét. Így megtalálható az apró szulák (Convolvulus arvensis), a mezei acat (Cirsium arvense), a csillagpázsit (Cynodon dactylon), a tarackbúza (Agropyron repens), helyenként a hamvas szeder (Rubus caesius), a fenyércirok (Sorghum halepense), a selyemkóró (Asclepias syriaca), a farkasalma (Aristolochia clematitis) stb.

Amennyiben a sorokat rendszeresen vegyszeres gyomirtásban részesítjük, a fajszám rendkívül lecsökken, és egy-két gyomfaj uralja csupán a területet.

Más az állandóan művelt sorközök gyomnövényzete. Itt a művelések számától és elvégzésének idejétől függ a kialakuló aszpektusok gyomösszetétele. Ősszel és kora tavasszal általában nem művelik a talajt, és így szőnyegszerű állapot jön létre a T1 fajokból. Összefüggő állományt képezhet a tyúkhúr (Stellaria media), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris) vagy az árvacsalánfajok ( Lamium spp.).

A tavaszi–nyári talajművelést követően tömegesen csíráznak a T4 fajok, mint pl. a disznóparéjfélék (Amaranthus spp.), a libatopfélék (Chenopodium spp.).

A szilva gyomirtása

Mechanikai gyomirtás: a sorközökben lehetőség van a mechanikai gyomirtásra, amelyet tárcsával, talajmaróval, kultivátorral lehet elvégezni. Fontos szabály, hogy a fiatal, magot még nem érlelő gyomokat pusztítsuk el, és ne várjuk meg a növények felnövését, felnyurgulását. Fiatal gyomok ellen könnyebb a védekezés, jobb minőségű a talajmunka, az eszközök sem telnek meg a gyomnövények nagy tömegeivel.

Vegyszeres gyomirtás:

Használható gyomirtó szerek