Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

Az őszibarack gyomnövényei

Az őszibarack gyomnövényei

Az őszibarack-ültetvényekben elsősorban az évelő gyomnövényeket találjuk meg, mert ezek alkalmazkodtak leginkább a kultúrnövény életmódjához. Közülük is jelentősebbek a G1 csoportba tartózó csillagpázsit (Cynodon dactylon), tarackbúza (Agropyron repens), apró szulák (Convolvulus arvensis), mezei acat (Cirsium arvense) , útszéli zsázsa (Lepidium draba) stb.

A sorközökben a folyamatos talajművelés hatására tömegesen csírázhatnak az egynyári T4 fajok, pl. a dísznóparéjfélék (Amaranthus spp.), a lipatopfélék (Chenopodium spp.), a betyárkóró (Erigeron canadensis) és a muharfajok (Setaria spp.). A gyümölcsfák soraiban elsősorban az évelőket, a sorközökben a magról kelő gyomokat találjuk.

Az őszi–téli időszakban, hasonlóan a szőlőhőz, nagy tömegben csírázhatnak a T1 fajok, pl. a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a veronikafélék (Veronica spp.), a tyúkhúr (Stellaria media), az árvacsalánfajok (Lamium spp.).

Az őszibarack gyomirtása

Mechanikai gyomirtás: a sorközök talajának művelésével egész évben tisztán tarthatjuk a gyümölcsös területét és megakadályozhatjuk a gyomok magérlelését. Oldalazó tárcsával valamennyire a lombkorona alatt is tudunk mechanikus művelést végezni, de ez a lehetőség nem mindenütt adott.

Vegyszeres gyomirtás:

Használható gyomirtó szerek