Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

45. fejezet - A köszméte

45. fejezet - A köszméte

A köszméte betegségei

Vírusos betegségei közül a köszméte levélérsárgulása (gooseberry vein banding virus) szórványosan fordul elő. Fertőzési források elsősorban az anyanövények, így a kórokozó szaporítóanyaggal is átvihető.

A levélfoltosságok közé a köszméte drepanopezizás levélfoltossága (Drepanopeziza ribis f. sp. grossulariae), valamint a köszméte mikoszferellás levélfoltossága (Mycosphaerella ribis) tartozik. Mindkét betegség a köszmétén rendszeresen előfordul, lombhullást okoz, ez pedig a terméshozam csökkenéséhez vezet.

A századforduló óta legjelentősebb betegsége a köszméte amerikai lisztharmata (Sphaerotheca mors uvae). Jelentősége azért nagy, mivel a levelet, a hajtást és a vesszőt, továbbá a bogyókat is károsítja. Nemcsak a növény fejlődését akadályozza, és így a terméshozam csökkenését okozza, hanem sötétbarna, filcszerű micéliumbevonata a termés minőségét is jelentősen rontja. A köszméte európai lisztharmata (Microsphaera grossulariae) szórványosan a levélen fordul elő. Jelentősége elenyésző.

Idős köszmétebokrok tövében – főleg házikertekben – a köszméte polipóruszos taplója (Polyporus ribis) található. A betegség észlelésekor a köszmétetöveket el kell távolítani és meg kell semmisíteni. A taplók leválasztása a növényekről nem vezet eredményre.

A köszméterozsda (Puccinia ribesii caricis) csak a sás (Carex fajok) szomszédságában fordul elő. A heteroecikus rozsdagomba köztesgazdája a köszméte, amelyen a spermogóniumok és ecídiumok találhatók, főgazdái a Carex fajok, amelyeken viszont az uredo- és teleutotelepek észlelhetők.

A köszméte amerikai lisztharmata

Lásd: A ribiszke amerikai lisztharmata.

A köszméte mikoszferellás levélfoltossága

Lásd: A ribiszke mikoszferellás levélfoltossága.

A köszméte drepanopezizás levélfoltossága

Lásd: A ribiszke drepanopezizás levélfoltossága.