Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A ribiszke védelme

A ribiszke védelme

Telepítés előtt mentesítsük a területet az évelő egy- és kétszikű gyomnövényektől. Erre a célra a glifozát és az MCPA hatóanyagú készítmények javasolhatók.

Rügyfakadás előtt: a termő ribiszkeültetvény növényvédelme a nyugalmi időszakban elvégzett metszéssel kezdődik, amikor az üvegszárnyú ribiszkelepke által károsított vesszőket közel a talaj szintjéhez kivágjuk és megsemmisítjük.

A nyugalmi időszak növényvédelmi teendői közé tartozik a kaliforniai pajzstetű telelő lárvái ellen elvégzett, ún. tél végi lemosó permetezés. Tekintettel a ribiszke korai kihajtására, a vazelinolaj hatóanyagú készítményekkel a lemosó permetezés még a rügyfakadás megindulásakor is károsodás nélkül elvégezhető.

Rügyfakadás előtt alapkezelés formájában védekezhetünk a magról kelő egy- és kétszikű gyomfajok ellen. Gyomirtásra – az ültetvény korától függően – számos gyomirtó szer és ezek kombinációi használhatók. Lásd A ribiszke gyomirtása.

A rügyfakadástól a virágzás kezdetéig a leveleken tartózkodó ribiszke-rügygubacsatka és a levélpirosító ribiszke-levéltetű ellen szükséges lehet a védekezés. A két kártevő ellen a szisztémikus, akaricid mellékhatással is rendelkező inszekticidek közül pl. a dimetoát hatóanyagú készítmények hatásosak.

A ribiszke-gubacsatka ellen piros ribiszkén a kén hatóanyagú gombaölő szerek is sikeresen használhatók. A fekete ribiszke kénérzékenysége miatt a ribiszke-gubacsatka ellen a dimetoát hatóanyagú készítménnyel védekezhetünk.

Virágzás előtt a levélfoltosságok és a rozsda elleni védekezést meg kell kezdeni. A rozsda elleni védekezés főleg a feketeribiszke-ültetvényekben elengedhetetlen. A levélfoltosságok és a rozsda ellen a mankoceb, a propineb, a triforin vagy a bitertanol hatóanyagú szerek hatékonyak.

A terméskötődéstől a szüretig terjedő időszakban, május elején a levélfoltosságok és a rozsda elleni védekezést tovább kell folytatni. Ugyanakkor meg kell kezdeni az amerikai lisztharmat elleni védekezést is. Ez ellen a dinokap, a kinometionát, a pirazofosz, a fenarimol vagy a pirifenox hatóanyag-tartalmú szerek eredményesen használhatók. A levélfoltosságok és a rozsda ellen már javasolt triforin és bitertanol hatóanyagú szerek az amerikai lisztharmat ellen is védelmet nyújtanak. A kéntartalmú szerek perzselést okozhatnak, ezek használatától el kell tekintenünk. Az amerikai lisztharmat ellen a kezeléseket május végén és június elején meg kell ismételni. Ha a megbetegedés nem jelentős, illetve szórványos, akkor a május végére előirányzott kezelés elmaradhat.

A ribiszke zöldbogyós fenológiai állapotában, az érést megelőzően, megkezdődhet az üvegszárnyú ribiszkelepke imágójának rajzása. A feromoncsapdákkal, szörpös csapdákkal megfigyelt imágórajzás idején, továbbá a lárvák berágását megelőzően elvégzett inszekticides permetezés mérsékli ugyan a kártételt, de teljes mértékben nem akadályozza meg, ugyanis az érés, illetve a szüret idején tovább folytatódik a rajzás.

A ribiszkesorok gyomosodása esetén a gyomállomány kezelésére a gyomfajok típusától függően a glufozinát-ammónium, az oxadiazon vagy a fluazifop-P-butil hatóanyagú herbicidekkel védekezhetünk.

Szüret után a lombvédelem a ribiszke termőrügy-differenciálódása, azaz a következő év terméshozama szempontjából döntő fontosságú. A termés leszedése után a ribiszkeültetvény nem maradhat védelem nélkül. Ezért július végén, augusztus elején, majd közepén a levélfoltosságok és a rozsda ellen védekezni kell. Ehhez kapcsolható az amerikai lisztharmat elleni védekezés is, azonban a megbetegedés mértékétől függően a kezelések száma csökkenthető.

Amennyiben a ribiszkeszüret befejezését követően július végén a csapdák az üvegszárnyú ribiszkelepke imágójának tömeges rajzását jelzik, további rovarölő szeres permetezésre is sor kerülhet. Az üvegszárnyú ribiszkelepke ellen a permetrin + tetrametrin, metilparation, metidation és fenitrotion hatóanyagok használhatók.

A ribiszke védelme