Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A raktározott szemes termények gyommagtartalma

A raktározott szemes termények gyommagtartalma

A gépi, szántóföldi betakarítás során a gyommagvak nagy része visszakerül a talajba, kisebbik hányaduk bekerül a magtárakba.

A gyomnövények magvai a terménytisztítás és -manipulálás során a tételekből az esetek többségében könnyűszerrel kitisztíthatók, egyes speciális esetek azonban komoly gond elé állítják a szakembereket. Ez főként a vetőmagtisztítás eseteire vonatkozik. Közismert pl., hogy a lucernamagból nehezen tisztíthatók ki az arankafajok (Cuscuta sp.) magjai vagy a szójamagból a selyemmályva (Abuthilon theophrasti) magja.

A szigorú nemzetközi rendszabályok és a hazai szabványok előírásait érdemes figyelembe venni, mert export hiúsulhat meg a határértékek be nem tartása miatt.

Egyes esetekben a magtételek mérgező gyommagvakat is tartalmazhatnak, melyeknek a humántáplálkozásban vagy a takarmányozásban lehetnek hátrányos hatásai. Ilyen példa a lencsében gyakorta előforduló csattanó maszlag (Datura stramonium) magja.

Ritka esetben előfordulhat, hogy a beraktározott terményben a gyomnövények vegetatív szaporítószervei, rizómái vagy tarackjai is jelen vannak. A betárolt burgonyatételekben előfordult már a fenyércirok (Sorghum halepense) rizómája.