Ugrás a tartalomhoz

Növényvédelem

Bozsik András, Bujáki Gábor, Bürgés György, Czencz Kornélia, Deli József, Glits Márton, Folk Győző, Hunyadi Károly, Ipsits Csaba, Járfás József, Kadlicskó Sándor, Kiss József, Koppányi Marietta, Kozma Erzsébet, Kövics György, Kuroli Géza, Lánszki Imre, Petrányi István, Petróczi István, Pécsi Sándor, Pénzes Béla, Pintér Csaba, Radócz László, Reisinger Péter, Sáringer Gyula, Szabolcs János, Szalay-Marzsó László, Takács András, Tomcsányi Ernő, Tóth Attila, Tóth István, Virányi Ferenc

Mezőgazda Kiadó

A raktározott szemes termények védelme

A raktározott szemes termények védelme

A megelőző védelem alapja a korszerű raktározás. A betonpadozatú, vasvázas raktár és a betonsiló nem kedvez a kártevőknek. A régi típusú, favázas, padlós magtárak nem kedveznek a veszteségmenetes tárolásnak. Kerülni kell az istállókban és az istállópadlásokon való tárolást.

A gabonaraktárak ablakára kívánatos a madarak berepülését megakadályozó drótháló, a magtárban károsító molylepkék berepülését akadályozó szúnyogháló felszerelése.

Betárolni csak a kellően megszárított, teljesen érett terményt szabad. A megengedett nedvességhatár raktárakban 11–13%, silókban 14–15%. A beérett szemes termény csak 2 m vastag rétegben tárolható, tekintettel arra, hogy a levegő relatív páratartalmából vizet vehet magához, ami növeli a légzést és az enzimaktivitást, aminek következménye a felmelegedés lesz. Ezzel együtt jár a mikroorganizmusok (Penicillium spp., Aspergillus spp., Mucor spp., Fusarium spp.) elszaporodása, aminek következménye a dohosodás és a mikotoxinok felszaporodása lesz.

A szemes termények betárolása előtt el kell végezni az összes anyag és eszköz, valamint a tárolók falfelületének és padozatának fertőtlenítését. Az üres felületek kezelésére alkalmazhatók a deltametrin, a klórpirifosz-metil, az alumínium-foszfid, a malation és a diazinon hatóanyag-tartalmú készítmények. A növényvédő szereket háti vagy motoros permetezőgéppel lehet a fal felületére, illetve a légtérbe kijuttatni. A légtér kezelésére diklórfosz hatóanyag-tartalmú készítmények használhatók. A raktárfertőtlenítés hátránya, hogy a betárolandó termények közvetlenül nem érintkezhetnek a kezelt felületekkel, ezért zsákokban, raklapokon helyezhetők el.

A gabonasilóban tárolt termények tartósan abban az esetben védhetők meg a kártevőktől, ha a betárolással egy menetben alkalmazzuk a növényvédő szert. A kijuttatott készítmény érintkezik a terménnyel és a szer adagjától függően 5–12 napig védelmet ad.

A tárolás alatt felszaporodott kártevő állatok miatt a garmadák kezelésére pirifosz-metil, magnézium-foszfid, alumínium-foszfid, deltametrin+piperonil-butoxid, klórpirifosz-metil és etrimfosz hatóanyag-tartalmú készítmények alkalmazhatók. A fertőtlenítésre alkalmazott tablettákat a szennyezés elkerülése végett kizárólag tasakokban lehet elhelyezni a garmadákban. A gázosítás befejezésekor 3 napig szellőztetni kell a raktárakat, a terményt pedig át kell rostálni. A forgalomba hozatal csak a gázosítást követő egy hónap múlva lehetséges.

A zsizsikkel fertőzött borsó, bab, lencse fertőtlenítése az aratás után közvetlenül megvalósítható szénkénegezéssel.

A gázosítást csak gázmesteri képesítéssel rendelkező szakember végezheti el.