Ugrás a tartalomhoz
Belépés
Információ
Kapcsolat
English
A-
A
A+
Kezdőoldal
Hírek
Böngészés
Főoldal
> TAMOP 4.2.5 Pályázat könyvei >
Könyvek
>
Alkalmazott tudományok
>
Mezőgazdaság
>
Mezőgazdasági üzemtan. Szántóföldi növénytermesztés és kertészet
Talajtan
Stefanovits Pál, Filep György, Füleky György
Mezőgazda Kiadó
Tweet
Beágyazás
Tartalomjegyzék
Talajtan
A talaj fogalma, a talajtan tárgya, feladata és felosztása
A talaj ásványi alkotórészei
A talajalkotó ásványok csoportosítása
Szilikátok
Talajképző tényezők
A földtani tényezők
Az éghajlati tényezők
A domborzati tényezők
A biológiai tényezők
A talajok kora
Az emberi tevékenység
A kőzetek
A kőzetek kialakulása
A hidrológiai viszonyok hatása
A kőzet aprózódása és a mállás
Fizikai mállás
Kémiai mállás
Élőlények a talajban
A talajképződés kezdetének biológiai folyamatai
Edafon
Növények
Állatok
A talajba kerülő szerves anyag lebontása, átalakítása
A talajélőlények kártételei
A talaj szerves anyagai
A növényi maradványok átalakulása
A humuszanyagok csoportosítása
A huminsavak szerkezete és tulajdonságai
A humusz szerepe a talajban
A talaj összhumusztartalmának mérése és a humusz minősége
A talaj kémiai tulajdonságai
Oldható sók a talajban
Talajkolloidok
Határfelületi reakciók
Az adszorbeált kationok talajkolloidikai hatása
Anion-adszorpció
A talaj savanyúsága és lúgossága
Redoxi folyamatok a talajban
A talaj pufferoló hatása
A reakciók időbeni lefolyása
A talaj fizikai tulajdonságai
A talaj szemcseösszetétele
A talaj szerkezete
A talajszerkezet értékelése
A talajok vízgazdálkodása
Vízmozgás a talajban
A talaj levegő- és hőgazdálkodása
Növényi tápanyagok a talajban
Nitrogén a talajban
Foszfor a talajban
Kálium a talajban
Kén a talajban
Kalcium a talajban
Magnézium a talajban
Mikroelemek a talajban
A trágyázás hatása a talajra
Talajképződési folyamatok
A humuszosodás
A mállás
A kilúgozás
Az agyagosodás
Az agyagbemosódás
Az agyag szétesése, a podzolosodás és a szologyosodás
A kovárványosodás
A glejesedés
A szikesedés
A láposodás
A talajok osztályozása
Az osztályozás alapja
A talaj fejlődése
A talajok genetikai osztályozási rendszere
Főtípusok, típusok és altípusok
Váztalajok
Kőzethatású talajok
Barna erdőtalajok
Csernozjom talajok
Szikes talajok
Réti talajok
Láptalajok
A mocsári erdők talajai
A folyóvizek, tavak üledékeinek és a lejtők hordalékainak talajai
A talajdegradáció, a talajromlás
Talajpusztulás, talajerózió
A vízerózió formái
A vízerózió fokozatai
A talajpusztulási folyamatok fejlődése
A szélerózió vagy defláció
A szélerózió fokozatai
A talajpusztulás várható alakulásának országos képe
Talajjavítás
Talajjavítási módszerek
A savanyú (nem szikes) talajok javítása
A szikes talajok javítása
A homoktalajok javítása
Talajszennyeződés, talajtisztítás
Toxikus nehézfémek
Szerves szennyező anyagok
Talajtisztítási módszerek
Az öntözés talajtani vonatkozásai
Az öntözés hatása a talajra
Az öntözővíz minősége
Az öntözés talajtani feltételei
A víz- és szélerózió elleni védekezés
A vízerózió elleni védekezés
Agronómiai talajvédelem
A szélerózió elleni védelem
A talajvédelem gazdaságossága
A tájak talajviszonyai
Az Alföld
A Kisalföld
A Nyugat-magyarországi peremvidék
A Dunántúli-dombság
A Dunántúli-középhegység
Az Északi-középhegység
A talaj minősége, termékenysége, valamint a földértékelés
Az aranykorona-érték
A talajtermékenység
A talajértékszám
A termőhelyi értékszám
A földértékelés alkalmazásának lehetőségei
A talajtan hazai fejlődése
A fao-talajvilágtérképe és osztályozási rendszere
A FAO-talajosztályozási rendszere
A fao-osztályozásban használt fő talajszintek és jelölésük
Szerves talajok
Ásványi talajok
Függelék – színes képek
Ajánlott irodalom
Letölthető anyagok
DC metaadatok
Cím:
Talajtan
Szerzők:
Stefanovits Pál, Filep György, Füleky György
Kiadó:
Mezőgazda Kiadó
Azonosító:
http://mezogazdakiado.hu/
Források:
ISBN 978-963-286-563-8
Nyelv
Magyar
Terület:
1999, Magyarország