Ugrás a tartalomhoz

A farmakológia alapjai

Klára, Gyires, Zsuzsanna, Fürst (2011)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

14. fejezet - XIV. Az immunrendszert befolyásoló szerek

14. fejezet - XIV. Az immunrendszert befolyásoló szerek

59. Immunszuppresszió

60. Immunmodulátorok

Az immunrendszert befolyásoló szerek

Kovács Péter

A szervezet egyedi jellegét, „antigén-integritását” védő immunrendszer működését gyógyszerekkel vagy fokozhatjuk, vagy gátolhatjuk. Mind a serkentés, mind a gátlás lehet aspecifikus és lehet specifikus, azaz – egyik elvi végletként – egyformán érinthet minden lehetséges antigénnel szembeni mindenfajta immunválaszt (antigénspecifikusat és aspecifikusat, humorálist és cellulárist), vagy – másik végletként – egyetlen antigénnel szembeni immunválaszra korlátozódhat. A két véglet közötti esetek csak részbeni specificitást mutatnak, például elsősorban a celluláris vagy elsősorban a humorális immunválaszt befolyásolják.

Meg kell említenünk, hogy az immunrendszer működését az e fejezetben tárgyaltakon kívül más gyógyszerek is befolyásolhatják. Így számos gyógyszer alkalmazását követheti nem kívánt immunreakció; ezeket az általános gyógyszertani rész, illetve az egyes gyógyszereket tárgyaló fejezetek ismertetik. Az immunreakciók lefolyását és következményeit is számos gyógyszer módosíthatja, például az antihisztaminok, a szteroid és nem szteroid gyulladásgátlók. Mindezekkel a könyv megfelelő fejezetei foglalkoznak.

Tágabb értelemben az immunfarmakológiához sorolhatók azok a gyógyszerek is, amelyeket immunológiai ismeretek alapján, legalább részben immunológiai eszközökkel állítanak elő, de feladatuk nem az immunrendszer funkcióinak befolyásolása. Ezek máris nagy jelentőségűek – például egyes rosszindulatú daganatok kezelésében –, és a jövőben lényeges további fejlődésük várható; könyvünk ezeket a támadáspont, illetve az indikáció szerinti fejezetekben tárgyalja.