Ugrás a tartalomhoz

Funkcionális anatómia I.

János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

1.7. MAGZATI ÉLETKOR: A HARMADIK HÓNAPTÓL A SZÜLETÉSIG

1.7. MAGZATI ÉLETKOR: A HARMADIK HÓNAPTÓL A SZÜLETÉSIG

A 3. intrauterin élethónap kezdetétől a születésig tartó időszakot foetalis, magzati életszakasznak nevezzük.

Ez az időszak a szövetek és szervek növekedésének és érésének időszaka, melynek során a magzat méretei is gyorsan növekednek.

A terhesség a legutolsó menstruatiós vérzés első napjától számítva 280 napig, azaz 40 hétig tart. Ha a megtermékenyítés dátuma ismert, a terhesség ettől számítva 266 napig, azaz 38 hétig tart.

A 3. hónap elején az embryo fej–test méretaránya 1:1, az 5. hónap elején a magzatot 1:2, születéskor pedig 1:3 fej–test arány jellemzi (1/24. A és B ábra).

A 3. hónapban a magzat arca emberi karaktert nyer: a szemek elöl találhatók, a fülek végleges helyükre kerülnek. A végtagok testhez mért aránya végleges értéket ér el. A külső genitaliák felismerhetőek, és a fiziológiás köldöksérv megszűnik (korábban a tág köldökgyűrűn keresztül vékonybélkacsok nyomulnak a köldökzsinórba). Az ebben az életkorban abortálódott magzatok izomreflexekkel rendelkeznek (melyeket azonban az anya még nem érzékel).

A 4–5. hónapban ún. lanugo szőrzet borítja a magzat testét, megjelenik a haj és a szemöldök. Az anya először észlel magzatmozgásokat.

A 6. hónapban a magzat tömege mintegy 500 g, bőre vörös színárnyalatú, ráncos (a bőr alatti kötőszövet nem tartalmaz zsírpárnákat). A központi idegrendszer, és ezen belül a légzőközpont érettsége nem elegendő a méhen kívüli élethez. Az ekkor megszülető magzatoknak kevés az esélyük a túléléshez.

A 7–10. hónap során megjelenik a bőr alatti zsírszövet, a bőr kisimul, a magzatkontúrok lekerekednek. A magzat bőrét a levált hámsejtekből és a bőr mirigyeinek váladékából keletkező krémszerű anyag, az ún. vernix caseosa fedi, mely megvédi a bőrt a felázástól. A 7. hónap során kezdődik el a surfactant anyag elválasztása a légutakban, ezért az ebben az időben megszülető koramagzat életesélyei egyre javulnak. A terhesség végén valamennyi lehetséges testkörfogat közül a fej körfogata a legnagyobb. A magzat érettségét jelzi, hogy fiúk esetében a herék a herezacskóban találhatók, leány újszülöttek esetében pedig a nagy szeméremajkak eltakarják a kis szeméremajkakat. A körmök az ujjbegy hosszát elérik. Az egészséges érett újszülött testtömege 3000–3500 g, testhossza 50 cm körüli.

A szülés várható időpontjánál több mint két héttel korábban megszülető újszülöttet koraszülöttnek, a több mint két héttel később megszületőt pedig túlhordottnak nevezzük.

Az anya vagy a magzat hiányos táplálékellátása sorvadt újszülöttet eredményezhet. Ez az érettség jeleit mutatja, de tömege elmarad az egészséges érett újszülöttétől. Óriás újszülött születhet diabetes mellitusban (cukorbetegség) szenvedő anya terhességéből.