Ugrás a tartalomhoz

Funkcionális anatómia I.

János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

6. fejezet - 5. fejezet. Az izomrendszer

6. fejezet - 5. fejezet. Az izomrendszer

5.1. BIOLÓGIAI BEVEZETŐ

Az állatvilág egyetlen szervrendszere sem olyan egyöntetű akár elemi felépítés, akár működési elvek tekintetében, mint az izomrendszer.

Az állati szervezetek törzsfájának már alacsony szintjén kialakultak igen gyors és nagy erejű contractióra képes nagyobb – sok szét nem vált sejtből álló – szöveti egységek: a harántcsíkos izomrostok. A contractilis szöveti egységek rendeződése azonban nagymértékben függ a váz szerkezetétől. Külső vázzal – ectoskeletonnal – bíró állatokban [az ízeltlábúakban és egyes puhatestűekben (kagylók)] a contractilis szövetelemek nagyobb egységekbe (izmokba) való összefogása aránylag igénytelen feladat, ezért ezekben a contractilis szövet specifikus differenciálódása van előtérben. Főleg az ízeltlábúakban rendkívül specializált differenciáltságú izmokat találunk, amelyek működés tekintetében (sebesség, ritmus, beidegzés) hihetetlenül sokfélék. Az endoskeletonnal bíró gerincesekben a contractilis elemek célszerű mechanikai elrendezése és főleg védelme (túlnyújtás, szakítás stb. ellen) rendkívül igényes és sokoldalú probléma. Ezért nem csodálkozhatunk azon, hogy a gerincesek izomrendszerében a specifikus contractiót végző szövet egyféle megoldása mellett előtérbe kerülnek a contractilis elemeket nagyobb szerv jellegű egységekbe (izmokba) összefoglaló kötőszöveti apparátusok: inak, ínhüvelyek, fasciák, perimysium és az izomrostoknak ezeken belüli speciális rendeződései. Mindezekkel az általános izomtan, sőt a részletes izomtan különböző fejezeteiben találkozunk.

A gerinctelen állattörzsekéivel szemben a gerincesek izomzatának beidegzése jóval egyszerűbb és egyöntetűbb. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy működésük is egyszerűbb. A különbség csupán az, hogy a gerincesek nagyobb központi idegrendszerébe kerül be az izmok működtetésével összefüggő minden kapcsoló művelet (tónusos vagy fázisos működések, ritmusok, gátlás stb.), amelyek közül gerinctelen állatokban több magában az izomban található meg.