Ugrás a tartalomhoz

Funkcionális anatómia I.

János, Szentágothai, Miklós, Réthelyi (2006)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

Előszó a nyolcadik kiadáshoz

Előszó a nyolcadik kiadáshoz

A több kiadást és utánnyomást megélt Funkcionális anatómia, Szentágothai János egyszemélyes remekműve, a szerző halála óta először jelenik meg a klasszikus formában és megújított tartalommal. A Medicina kiadó javaslatára az átdolgozást az ország négy orvosegyetemének anatómia tanszékvezetői végezték el. Elsősorban a fejlődéstan, a szövettan és a tájanatómia fejezet változott. A tankönyv olvasását megkönnyíti, hogy a kötetek végéről az ábrák a szöveg megfelelő helyeire kerültek.

A Funkcionális anatómia kiemelkedő értéke átfogó morfológiai tartalmában és arányaiban van. Akik hazánkban német vagy angol nyelven is oktatják az anatómiát, naponta szembesülnek a tankönyvek sokszor részletes, aprólékos leírásai és az oktatásra fordítható viszonylag rövid idő közötti ellentmondással. Szentágothai János – személyes hitvallása és több évtizedes oktatói tapasztalata alapján – olyan részletességgel írta meg az emberi test szerkezetét és fejlődését egységbe foglaló munkáját, hogy az alkalmas a preklinikai és klinikai tárgyak tanulásának előkészítésére. A magyar orvosképzés egyik nagy értéke az anatómia, a szövettan és a fejlődéstan tárgyak azonos szemléletben való oktatása, valamint az anatómia egységének megőrzése. Így a hallgatók már tanulmányaik elején egységes és teljes képet kapnak az emberi test tökéletes harmóniájáról.

A jelen kiadás szerzői, a szerkesztő és a kiadó egyaránt azon munkálkodott, hogy a fent leírt érték megőrzéséhez mind tartalmilag, mind formailag a legjobban használható forrást adják a hallgatók és az oktatók kezébe.

Budapest, 2001. október 10.