Ugrás a tartalomhoz

Szemészet

Ildikó, Süveges (2010)

Medicina Könyvkiadó Zrt.

A szemhéj betegségei

A szemhéj betegségei

A szemhéj bőrének betegségei

Ugyanazok a bőrgyógyászatból ismert kóros folyamatok léphetnek fel, mint a bőrön bárhol. Gyakoriságukat figyelembe véve az alábbiakat tárgyaljuk.

Dermatitis contacta (ekzema cutis). A gyakoribb bőrbetegségek közé tartozik a szemhéjon is (3.3.ábra).

3.3. Dermatitis contacta. Gyógyszerallergia

Egyéni túlérzékenység következtében kialakuló allergiás gyulladás.

Szubjektív tünete az égő érzés, viszketés.

Objektíven jellemzi a bőr vörössége, fokozott ráncolódása. Krónikus esetekben a subcutis megvastagodik, amely felett a bőr pergamenszerűvé válik és hámlik.

Oka: lokálisan alkalmazott gyógyszerekre kialakult érzékenység. Gyakori az antibiotikumokra, atropinra és a gyógyszerek konzerváló anyagára kialakult allergia.

Terápia: legfontosabb, hogy megtaláljuk az allergiát okozó anyagot! Ha megtaláltuk, akkor alkalmazását hagyjuk abba! Lehetőleg ne váltsunk új antibiotikumra, óvakodjunk a polipragmáziától! Lokálisan kortikoszteroid tartalmu kenőcsök hatásosak, orálisan kalcium adható.

Herpes zoster ophthalmicus. A n. trigeminus I. (és esetleg II.) ága ellátási területének megfelelően keletkező HZV-infekció a bőrön (3.4. ábra).

3.4. Herpes zoster a trigeminus I. és II. ága mentén

A szubjektív tünetek igen kifejezettek, a betegség nagy fájdalommal jár, a heves, égető, viszkető érzést láz kíséri, a beteg elesett.

Objektív tünetek: kezdetben apró folyadékkal telt hólyagocskák keletkeznek a bőrön, amelyek felett a hám hamar felszakad. Könnyen felülfertőződnek, barnás pörkök, majd hegek maradnak vissza. A folyamat érinti a szemhéjat, a conjunctivát. A herpeses eruptiok mellett nagyfokú szemhéjduzzanatot találunk, amely miatt gyakran – különösen a betegség kezdetén – a szemrés spontán nem nyílik. Az érintett bőrfelület élesen elhatárolódik az egészségestől.

A szemgolyó mélyebb részei is érintettek lehetnek. Keratitis és endotheliitis jöhet létre, scleritis, neuritis nervi optici alakulhat ki.

Szemizombénulások is felléphetnek. Ha a n. nasociliaris ágát is érinti a folyamat, gyulladásos tünetek a szemgolyó belsejében is létrejöhetnek. A trabecularis rendszer gyulladása következtében (trabeculitis) secunder glaukoma alakulhat ki. Ennek diagnosztikus jele lehet az orrcsúcs bőrének érintettsége (Hutchinson-jel).

Terápia: lokálisan bőrgyógyászati, aciklovir általánosan. Szemészeti komplikációkban, a cornea megbetegedésében aciklovir kenőcs, pupillatágítás, kortikoszteroid-cseppek. A corneális hámhiányok felülfertőződése esetén antibiotikum szemcseppek adása indokolt.

Herpes simplex (HSV) opthalmicus. Főleg gyermekekben, primer herpeses infekcióként jön létre.

Objektív tünete: kis, körülírt vörös terület a szemhéjak bőrén, apró víztiszta bennékű hólyagocskákkal, amelyek 8-10 nap alatt eltűnnek, gyakran észrevétlen maradnak.

Szubjektíve égő, viszkető érzés kíséri.

A vírusok látensek maradhatnak a Gasser-dúcban, hogy később recidívát okozzanak. Ilyenkor gyakori a herpes corneae.

Terápia, mint előbb.

Molluscum contagiosum. Gyermekek esetében gyakori, vírusok okozzák. Jellemzője a szemhéjon, szemhéjszélen, arcbőrön elhelyezkedő, színes, gombostűfejnyi-kölesnyi fehéres göb, amelynek közepe köldökszerűen behúzott (3.5. ábra). Különösebben nem veszélyes, de ha vírusok kiszabadulnak a hámsejtekből, és a kötőhártyára kerülnek, krónikus conjunctivitist okozhat.

3.5. Molluscum contagiosum

Terápia: a kis göböket lándzsaheggyel vagy más éles eszközzel kiemeljük, alapját 10%-os povidonjodiddal érintjük.

A korábban gyakrabban előforduló erisipelas, furunculus ritka. Ugyancsak ritkán látjuk a postvaccinatios-pustulat vagy a tuberculosis és a lues primer infekciójának eseteit.

Szemhéjödéma. Lehet gyulladásos eredetü, allergiás, tumorok által okozott, általános betegségek részjelensége, vagy trauma következménye.

A gyulladásos szemhéjödéma esetében a bőr vörös, feszesen elődomborodó. Ha területe tapintásra fájdalmas, hordeolum valószínűsíthető. Gyulladásos szemhéjödémát okozhat a könnyszervek gyulladása is. Dakryoadenitis a felső szemhéj külső harmadában okoz nagyobb duzzanatot (fekvő paragrafusjelhez hasonló felső szemhéjszél) dakryocystitisre a belső zug alatt látható duzzanat utal. Ha ez utóbbi esetében a duzzanat felszínét megnyomjuk, az alsó könnyponton váladék ürül. A melléküregek gyulladásai az orbitára terjedve okoznak gyulladást (3.6. ábra). Ilyenkor exophthalmus, láz kíséri a szemhéjduzzanatot. Képalkotó diagnosztikával bizonyítható a gyulladás kiinduló helye. Endophthalmitisek mindíg okoznak különböző mértékű ödémát a szemhéjakon.

3.6. Gyulladásos szemhéjödéma

Allergiás eredetű szemhéjödémát kontakt dermatitis (lásd előbb), valamint rovarcsípés okozhat (3.7. ábra). Ilyenkor a duzzanat tapintásra kevéssé érzékeny, és megtalálható a csípés helye, amelynek közepe esetleg felülfertőzés következtében már elgennyedt.

3.7. Dermatitis allergica szemhéjödémával rovarcsípés miatt. A rovarcsípés helye a kép bal oldalán, a külső zugtól temporalisan látható

Orbitális tumorok kapcsán is felléphetnek szemhéjödémák. Gyermekkorban a rhabdomyosarcoma, felnőtt korban a bulbusból az orbitába tört melanoma malignum okozhatja. Ilyenkor a szemhéjödéma mellett az orbitatumor egyéb tünetét (exophthalmus, dislocatio bulbi, diplopia: lásd az Orbita betegségei c. fejezetet) is megtalálhatjuk.

Általános betegségek kapcsán is kialakulhatnak szemhéjödémák. (Nephritis, nephropathia, endocrin orbitopathia).

Traumák is okozhatnak szemhéjödémát, amelynek oka emphysema lehet. Ez utóbbi esetben a levegő az ethmoidális üregek felől, csonttörések után orrfúvással kerül a szemhéj bőre alá.

Terápiájuk a kiváltó ok kezelése.