Ugrás a tartalomhoz

Erdészeti rovartan

Tóth József (2014)

Agroinform Kiadó

1.11. A kiválasztó rendszer

1.11. A kiválasztó rendszer

Az exkréciós rendszer funkciója, hogy a vérből a „felesleges” anyagokat eliminálja, miközben a szervezet számára szükséges anyagokat vissza kell tartani. Ez a folyamat biztosítja a rovar szervezetének a konstans belső miliőt. Az anyagcserefolyamatok összességében, a kiválasztásban több szerv is részt vesz, de a Pterygota rovarok körében a Malpighi-edények (vasa Malpighii) és a rectum a legfontosabb.

A Malpighi-edények általában hosszú, vékony, vakon végződő csövek, melyek a véráramban szabadon fekszenek. Számuk változó: Collembola: hiányoznak, Coccidea: kettő, Diptera: négy, Coleoptera, Lepidoptera: hat, Ephemeroptera: kb. 100, Apis mellifica (Hymenoptera): kb. 150. Felépítésük hasonló a középbélhez, de az izomzatuk csak laza izomrost hálózatból áll. Az edények falát alkotó sejtek felületét distalisan itt is mikrovilli-bevonat növeli meg. Eredete ektodermális, mégsem tartalmaz kutikulát. A vastagbélbe nyíló szájnál néha ampullaszerűen kitágul, esetleg több szájadék összeolvadhat, vagy maga a cső is elágazhat. Egyes rovaroknál a Malpighi-edények alsó része szolgál az ionok reszorpciójára.

Az anyagcserefolyamatok melléktermékeit a vérből az edények sejtjei a falon át felvéve (a kis molekulákat passzív, a nagy molekulákat specifikus mechanizmussal), sok vízzel és ionokkal együtt híg primer urin formájában átadják az edényüregbe. A végső termék a nitrogén metabolizmusban a rovaroknál a madarakhoz, hüllőkhöz hasonlóan a vízben nem oldódó fehér húgysav (acid urique). A Malpighi-edények ezért főleg húgysavat és kalcium-karbonát kristályokat tartalmaznak. A primer urinból a víz reszorpciója a szükséges ionokkal együtt a rectumban történik, ahol a rectal papillák megnőtt felülete ezt lehetővé teszi. A növényevő (phytophaga) rovaroknál a K+ ion feleslegben, a Na+ ion viszont szűkösen van, ezért azt reszorbeálni, a káliumot eliminálni kell. Azoknál a rovaroknál, melyek csak száraz táplálékot vesznek fel, (pl. lisztbogár, készletmolyok hernyói, házi cincér lárvája), a víz reszorpciója annyira tökéletes, hogy a faeces teljesen száraz. A vízmolekulák transzportja itt aktívan, energia felhasználásával az ozmotikus nyomás ellenében történik. Egyes rovaroknál (pl. Lepisma) ez a rendszer annyira hatékony, hogy képesek levegőt felvenni a rectumba és abból a vízpárát reszorbeálni.