Ugrás a tartalomhoz

Erdészeti rovartan

Tóth József (2014)

Agroinform Kiadó

12. fejezet - Rend: Diplura – lábaspotrohúak

12. fejezet - Rend: Diplura – lábaspotrohúak

Általában kicsi, 6 mm-nél nem nagyobb, megnyúlt, karcsú, fehér vagy sárgásfehér, szárnyatlan rovarok. Szájszervük kívülről látható. Csápjuk sok ízű (ízelt antenna), gyakran hoszszabb, mint a test. Szemeik hiányoznak, a tarsus egy ízű, két karommal. Elsődlegesen szárnyatlanok. A potroh 10 látható ízből áll, a cercus általában sok ízű, hosszabb mint a test, vagy erősen szklerotizált, rövid, fogószerű. A potroh elülső szelvényein csípőhólyagok és végtagmaradványok (stylus) találhatók. Ivarnyílásuk a 8. potrohszelvény sternitjén van, a külső ivarszervek hiányoznak.

Kép

Lábaspotrohúak (Diplura: Campodea sp. és Heterojapyx sp.) (Eidmann, 1970)

Idegrendszerük kevésbé koncentrált, 7–8 potroh ganglionpárból áll. A trachea rendszerükből általában 3 tor és 7 potroh stigmapár látható. A hosszanti trachea törzseket nem kötik össze harántirányú ágak.

Embrionális fejlődésükre a pete szuperficiális barázdálódása a jellemző. Postembrionális fejlődésük epimetabolia, már az első lárvastádiumnak teljes a szelvényszáma. A vedlések száma határozatlan, az ivarérettség elérése után is folytatódik. Szaporodáskor a hím nyeles spermatofórát ragaszt az aljzatra, amit a nőstény felvesz. A tojásokat kis csoportokban összeragasztva (kb. 20 egy csomagban) földi üregekbe helyezi el, egy kis nyélre felfüggesztve. A Japyx nősténye a tojásokat és a fiatal lárvákat egy ideig őrzi.

Ökológiájuk kevéssé ismert. Az erdő avartakarójában, a felső talajszintben viszonylag gyakoriak, különösen a bükkösökben. Egy liter humuszos földben 20–50 példány található. Főleg üledék és gomba evők, a Japyx ragadozó, carnivor. Elterjedésük főleg a meleg és mérsékelt éghajlati zónára esik.

Rendszerük két rendre tagolódik, nálunk 1–1 családjuk él néhány fajjal, pl.

A Carnpodea staphylinusWestw. kb. 3 mm, csápja és cerkusza is testhosszúságú. Zavarásra, veszélyben a cerkuszát leveti (= autoromia), majd ezt képes regenerálni. A vedlések után a lárvák fontos tápláléka a levedlett bőr. Korhadó fatörzsek, nedves, lebomló avar alatt találjuk.

A Metajapyx leruthi Silv. a Japygidae család egyetlen hazai képviselője. Cerkusza rövid, fogószerű, a fülbemászókéhoz hasonló. Ha egy ugróvillást sikerül beszorítania egy kis üregbe, akkor zsákmányát ezzel fogja meg, majd potrohát előregörbítve a szájához tartja áldozatát. Táplálékát az ugróvillások mellett Campodea-k és rovarlárvák képezik. Melegkedvelő, nálunk sehol sem gyakori, de kövek alatt, az erdőtalaj felső szintjében, az avar között találkozhatunk 1–1 példányával.