Ugrás a tartalomhoz

Erdészeti rovartan

Tóth József (2014)

Agroinform Kiadó

Alrend: Anisoptera – egyenlőtlenszárnyúak

Alrend: Anisoptera – egyenlőtlenszárnyúak

Hegyi szitakötő

Cordulegaster bidentata Selys

Kétcsíkos hegyi szitakötő (színes 169.)

Cordulegaster heros Theischinger

Hegy- és dombvidéki patakokon, forráslápokon fordul elő ez a két pompás, fekete, sárga mintázatú, nagytermetű szitakötőnk. Lárvális fejlődésük nálunk a leghosszabb, elérheti az öt évet is. Mindkét faj védett, IUCN Vörös Listán is van. Az erdei patakok vízgyűjtőjén végzett erdészeti munkák és a patakok árnyaló állományának letermelése, valamint a vízfolyások jellegének megváltoztatása a fő veszélyeztető tényezők. A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban szerepel mindkettö.

Sebes acsa Aeshna cyaneaMüller

Tipikusan erdei pocsolyák, kisebb tavak lakója, hegy- és dobvidékeinken fordul elő. A hím fekete alapon kék és zöld foltokkal tarkított, a nőstény sötétbarna alapon zöld mintázatot visel.

Erdei szitakötő (színes 168.)

Ophiogomphus cecilia Fourcroy

A folyami szitakötők (Gomphidae család) egyik jellegzetes képviselője, sárgászöld alapszínén fekete mintát visel. Tiszta, gyors folyóvizekben fejlődik, az imágó életének jelentős részét a vizektől távol, erdős vidéken tölti. A vízminőség romlásával szemben különösen érzékeny faj. Védett, IUCN Vörös Listás, a Berni Egyezményben és az EU Habitats Directive-ben is szereplő faj, populációszintű vizsgálata a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Programban is helyt kapott.        

Kép

Sebes acsa (Aeschna cyanea) hímje.(Steimann, 1968)