Ugrás a tartalomhoz

Erdészeti rovartan

Tóth József (2014)

Agroinform Kiadó

20. fejezet - Rend: Mantodea – Fogólábúak

20. fejezet - Rend: Mantodea – Fogólábúak

Egyetlen apomorph bélyegük van: az első pár láb ragadozó lábbá módosult. Valószínüleg ezzel függ össze több jellegzetességük: a prothorax megnyúlása és a fej nagy mozgékonysága is.

Különösen a trópusokon elterjedtek, ott 16 cm-re is megnőhetnek. Nálunk egy fajuk él, a közismert imádkozó sáska, vagy ájtatos manó. Színezetük zöldes, vagy barna, a fej mozgékony, orthognath, a szájszervük rágó típusú. A csápj fonalszerű, sok ízből áll, összetett szemeik feltünően nagyok. Pontszemeik száma 3. A prothorax erősen megnyúlt, néha levélszerűen kiszélesedik (trópusi fajok). Az első pár láb a prothorax distalis végéhez közelebb ered. Szárnyaik jól fejlettek, az első szárny tető szerűen borul a testre, gyengén szklerotizált, jól látható erezettel. A hátsó szárny hyalin, a neala jól fejlett, nyugalomban összehajtogatott. Első lába fogólábbá alakult (tibiofemoral fogószerkezet), közép és hátsó lába hosszú, vékony járóláb. Csípői hosszúak (hasadt csípők), a tarsus 5 ízű. A potrohon 10 szelvény látszik, a cerkusz rövid, több ízű. A nőstény rövid tojócsövét a haslemez eltakarja. A kopuláció során előfordul, hogy a hímet a nőstény a fejétől kezdve megeszi, de ez a spermatophora átadását nem híúsítja meg, mivel azt a folyamatot a potroh ganglionjai irányítják. A peték lerakása habszerű gumóban történik, amit fákon, köveken, de főleg a füszálakon találhatjuk késő nyáron, ősszel. A gubó burkolatát az ivarszervek járulékos mirigyei szolgálják, benne 100–300 pete van, (egy nőstény több petegubót is lerak). Fejlődésük monometabólia (paurometabolia), a pete telel át. A Mantis 5–6 lárvastádium után éri el ivarérettségét. A lárvák és az imágók is magányosak, ragadozók. A rovarokat lesből kapják el és első lábaikkal tartják fogva míg elfogyasztják. Viszonylag rossz repülők. Kifejezetten melegkedvelők, nappal aktívak. Első lábaikon gyakran riasztó szemfoltok, a trópusi fajoknál bizarr képződmények láthatók. A trópusokon és a szubtrópusokon mindenütt élnek, Európában csak egy faj ismert.

Kép

Ájtatos manó (Mantis religiosa) párzás közben és a petecsomóval (Jacobs, 1988)

Imádkozó sáskaMantis religiosa LINNÉ

Nálunk elterjedt a meleg száraz kaszálókon, erdei vágásterületeken sík és dombvidéken egyaránt. Táplálékát főleg sáskák, szöcskék képezik. Áttelelő petecsomóit gyakran felbontja a széncinege.