Ugrás a tartalomhoz

Erdészeti rovartan

Tóth József (2014)

Agroinform Kiadó

24. fejezet - Rend: Mallophaga – Rágótetvek

24. fejezet - Rend: Mallophaga – Rágótetvek

Valószínűleg minden madárfajnak van egy – esetleg több – rágótetű faja, ezeknek fő táplálékát ugyanis a tollak, másrészt az emlősök szőre képzi.

Igen kicsi (1–3 mm) fajok tartoznak ide. Fejtartásuk orthognath, szájszervük rágó típusú, de a mandibula asszimmetrikus, a maxilla redukálódott. A csáp nagyon rövid, 3–5 ízű, a hímeknél gyakran fogószervként is funkcionál. A szemek részben redukálódtak vagy hiányoznak, ocelláik soha nincsenek.

A prothorax keskenyebb, mint a fej, mindig elkülönült, a meso-és metathorax összeolvadhat. Szárnyak mindig hiányoznak. A lábaik erős kapaszkodólábak, a tibián gyakran 1 „hüvelykujj”-szerű kinövéssel, ami az 1–2 ízű tarsussal együtt a kapaszkodást szolgálja. A madarakon élősködő fajoknál 2, az emlősökön élőknél 1 karom van. A potroh 9–10 szelvényű, erősen lapított, a cerci hiányzik. Idegrendszerük erősen koncentrálódott, minden potrohganglion összeolvadt a metathoraxganglionjával. Csak 4 Malpighi-edényük van. A toll és az állati szőr keratintartalmának emésztését, esszenciális vitaminok előállítását a hypodermisz alatt elhelyezkedő mycetocyta-k szimbionta baktériumai segítik.

Szaporodásuk a gazdaszervezethez kötődik, mivel a meghatározó annak mikroklímája, ezért egész éven át több nemzedékük lehet. Paurometabol fejlődésük során 3 lárvastádium után, 2–5 hét alatt érik el ivarérettségüket.

A tojásokon sokszor sajátos ragasztó struktúra van, ami a tollon, illetve a szőrszálakon a megtapadást biztosítja.

Kivétel nélkül ectoparazita fajok tartoznak ide, melyek táplálékát bőrrészecskék, toll és szőrszálak képezik. Általában gazdaspecialisták és egy gazdán belül is csak meghatározott testtájra, területre korlátozódik tevékenységük, ezért 1 gazda egyidejűleg több parazita fajnak is megtelepedést nyújthat. Jelenlétük a gazdaszervezet számára főleg kondícióromlást, soványodást eredményez, de nem okozza annak elhullását.

Főleg madarakon, kevésbé emlősökön élő fajok tartoznak ide.

Rendszerük 3 alrendre épül, melyből nálunk kettő képviselői élnek:

1. alrend: Amblycera

A szájnyílás ventrális helyzetű, a csápok nagyon rövidek, a palpus maxillaris 2–4 ízű. A tarsus 2 egyforma felépítésű karomban végződik. Főleg madárparazita, elterjedt fajok tartoznak ide, pl.

Myrsidea – énekes madarakon, Trinoton – récéken, Menopon – a tyúkféléken.