Ugrás a tartalomhoz

Genetikai variabilitás a növénynemesítésben

Hajósné Dr. Novák Márta

Mezőgazda Kiadó

2. fejezet - Előszó

2. fejezet - Előszó

Tartalom

Családomnak

A könyv azoknak a kezdő vagy már tapasztalatokkal rendelkező szakembereknek szól, akik a növénynemesítésben, fajtafenntartásban, fajtavédelemben, a vetőmagtermesztésben vagy más kapcsolódó tudományterületen dolgoznak. Részletesen tárgyalja azokat a biokémiai-genetikai markereket (tartalékfehérjék, izoenzimek, RFLP-k, PCR-alapuló markerek), amelyek segíthetnek a nemesítőknek a nemesítési alapanyagokban meglévő örökletes variációk megtalálásában, a kívánt genotípusok kiválasztásában, a rokonsági viszonyok tisztázásában és a fajtavédelemben.

Konkrét példákon keresztül mutatja be a különböző markerekkel kapott mintázatok kiértékelését, és útmutatót ad a PCR-reakció optimalizálásához is. A módszertani részben néhány elválasztástechnikai módszer (gélelektroforézis, RP-HPLC, kapilláris gélelektroforézis) elvét, előnyeit, hátrányait és a munka elkezdéséhez szükséges protokollokat lehet megismerni. A könyv utolsó fejezetében pedig a molekuláris markerekkel kapcsolatos számításokat találhatjuk meg. Reméljük, hogy a tankönyv áttanulmányozása után mindenki ki tudja választani a kutatási céljának és a lehetőségeinek legmegfelelőbb markert, és a kapott eredményt értelmezni is tudja. Ezen molekuláris módszerek megértése és alkalmazása azon túl, hogy lehetőséget ad a nemesítőnek arra, hogy bepillantson a genomba, egyben hidat is jelent a klasszikus és a molekuláris nemesítés között, hiszen ezeket a módszereket a transzgénikus növények nemesítése során is alkalmazhatjuk.

Köszönöm szerzőtársaimnak, hogy résztvettek a könyv megírásában. Köszönöm Ócsai Sándorné, Bachoffer Klára és Kuti Gáborné technikai segítségét a könyvben szereplő kutatásokban. Köszönöm férjem, dr. Hajós László tanácsait és segítségét a korrektúra javításában.

Hajósné dr. Novák Márta

szerkesztő