Ugrás a tartalomhoz

Magyarország halfaunája

Dr. Harka Ákos, Sallai Zoltán (2007)

Dr. Harka Ákos és Sallai Zoltán

Szirman-géb – Neogobius syrman (Nordmann, 1840)

Szirman-géb – Neogobius syrman (Nordmann, 1840)

Család: Gébfélék (Gobiidae)
Angol név: Syrman goby
Német név: Syrman-Grundel

Ismertetőjegyek.  Teste elöl hengeres, a farokrészen oldalról lapított. Széles és vaskos fején a szemek magasan ülnek, a köztük lévő távolság a szemátmérőnek 90-100 százaléka. Húsos ajkakkal keretezett szája felső állású, csukott helyzetben az állkapocs hátsó szeglete kissé a szem alá ér. Első hátúszójában 6 osztatlan, második hátúszójában 1 osztatlan és 15-19 osztott sugár található. Anális úszóját 1 osztatlan sugár mellett 10-15 osztott sugár, mellúszóját 18-20 úszósugár merevíti. Farokúszója bemetszés nélküli, a széle lekerekített. A hasúszók összenövésével kialakult tapadókorongja 65-70 százalékát teszi ki a has hosszának. A korong elülső lemezének a két szélén egy-egy kis lebeny van. Testét pikkelyek borítják, amelyek a szem hátsó szélétől kezdve az egész tarkót és a kopoltyúfedők felső harmadát is befedik. A pikkelyek aprók, számuk a test középvonalában 56 és 78 között változik. Alapszíne a palaszürkétől a sárgásbarnáig változhat, az oldalát sötét, szürkésbarna foltok mintázzák, amelyek gyakran lépcsőzetes sorokba rendeződnek. Szürkés uszonyait sötétebb csíkok tarkítják. Ívási időszakban a hímek kékesfekete nászruhát viselnek, páratlan uszonyaik világosan szegélyezettek. Életkora 4 év, maximálisan 22-25 centiméteres testhosszat érhet el.

Hasonló fajok.  Nagyon hasonlít hozzá a folyami géb (85), de annak szájszeglete nem éri el a szem vonalát, tapadókorongja nagyobb, a has teljes hosszának kb. a 90 százalékát teszi ki. A csupasztorkú géb (86) tarkójának az eleje, a kopoltyúfedője, a mellúszójának az alapja és a torka csupasz. A Kessler-géb (87) szemei közti távolság kisebb, a szemátmérőnek kb. 80 százaléka, tapadókorongja ellenben nagyobb, a has hosszának 80 százalékát teszi ki. Ezenkívül a Kessler-géb felső ajka többnyire mintázott, míg a Szirman-géb felső ajka egyszínű. A feketeszájú géb (88) elülső hátúszójának a végén fehérrel szegett fekete folt van. A tarka géb (90) a felső állkapcsán két kis csövecskét visel. Az amurgéb (84), a botos és a cifra kölönte (70, 71) hasúszói nem módosultak tapadókoronggá.

Környezet.  A tengerpartok félsós vizeinek lakója, de édesvízben is megtalálható, főként a tengerbe ömlő folyók alsó szakaszán. Kagylótörmelékes, homokos és iszapos aljzaton egyaránt előfordulhat.

Táplálék.  Táplálékát elsősorban apró rákok, férgek, kagylók, árvaszúnyoglárvák, valamint kisebb halak, elsősorban gébfélék alkotják.

Szaporodás.  Ivarérettségét 1-2 éves korára éri el. Ívása május-június hónapokra esik, évente kétszer is ívhat. A nőstény kövek alá és kövek közé rakja le ikráját, melyet megtermékenyítés után a hím kikelésig őriz.

Elterjedés.  A faj a Fekete-, az Azovi- és a Kaszpi-tenger parti vizeiben, valamint az ide ömlő folyók alsó szakaszán él. Így megtalálható a Duna, a Dnyeszter, a Dnyeper és a Don torkolatvidékén. A Duna-deltában a Razelm-tórendszerben alakult ki stabil populációja. Hazánk területéről eddig egyetlen példánya került elő (a képen ennek a konzervált példánya látható):

  • Duna (Baja, 1997)

Jelentőség.  Eredeti elterjedési területén a nagyobb példányait étkezési célra felhasználják, de gazdasági jelentősége nincs.