Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

FELADATOK AZ ALAPFOK - SEJTTAN TÉMAKÖRHÖZ

FELADATOK AZ ALAPFOK - SEJTTAN TÉMAKÖRHÖZ


Egyszerű választás: minden feladatban a nagybetűkkel jelölt, öt lehetséges megoldás egyike helyes, ezt kell kiválasztani.

1. Körülbelül mikor alakult ki a földi élet?
A. 3,5-4 millió éve
B. 35-40 millió éve
C. 350-400 millió éve
D. 1,5-2 milliárd éve
E. 3,5-4 milliárd éve

2. Melyik növénycsoportban jelentek meg először a valódi szövetek és szervek?
A. ostoros moszatokban
B. gombákban
C. mohákban
D. harasztokban
E. nyitvatermőkben

3. Az alábbiak közül mely növényekre jellemző a termés kialakulása?
A. moszatok
B. mohák
C. harasztok
D. nyitvatermők
E. zárvatermők

4. Mi jellemző a mohákra?
A. testük gyökérre, szárra és levélre különül
B. vizet és tápanyagokat egész testfelületükön képesek fölvenni
C. sejtjeik fonalakat alkotnak
D. valamennyi sejtjük egyforma működéseket végez
E. egysejtűek

5. Az alábbiak közül melyik sejtalak nem fordul elő a baktériumok között?
A. gömb
B. kifli
C. csavarmenet
D. gúla
E. pálcika

6. Melyik anyag van jelen a sejtekben legnagyobb mennyiségben?
A. víz
B. fehérje
C. zsír
D. szénhidrát
E. ásványi só

7. Melyik sejtalkotó szolgáltatja az energiát a sejt működéséhez?
A. sejthártya
B. sejtmag
C. mitokondrium
D. sejtnedvüreg
E. zárvány

8. Hol helyezkedik el a növényi sejt sejthártyája?
A. a sejtfal körül
B. a plazma és a sejtfal között
C. a plazmán belül
D. a sejtnedvüreg körül
E. a sejtmag körül

9. Mely élő szervezetekhez hasonlíthattak leginkább a Földön megjelent első élőlények?
A. az ősbaktériumokhoz
B. az ősgombákhoz
C. az ostoros moszatokhoz
D. a valódi baktériumokhoz
E. a mohákhoz

10. Az alábbiak közül mely növénycsoportban jelent meg a növényvilág fejlődése során először a virág?
A. moszatok
B. mohák
C. harasztok
D. nyitvatermők
E. zárvatermők

11. Mi a sejtnedv feladata?
A. szerves anyagok előállítása
B. örökítés
C. raktározás
D. a sejtműködések irányítása
E. a sejtfal képzése

12. Hol alakult ki a Földön az élet?
A. a talaj mélyén
B. a talaj felszínén
C. a tengerekben
D. a vizek felszínén
E. a légkörben

13. Melyik sejtalkotó irányítja a sejt működését?
A. a sejtmag
B. a színtest
C. a plazma
D. a mitokondrium
E. a zárvány

14. Melyik sejtalkotó mérete nő meg nagymértékben az öregedő növényi sejtekben?
A. a sejtmag
B. a plazma
C. a színtest
D. a sejtnedvüreg
E. a mitokondrium

15. Az alábbiak közül melyik sejtalkotó felelős a sejt sajátságainak öröklődéséért?
A. a plazma
B. a sejthártya
C. a sejtfal
D. a sejtmagvacska
E. a sejtmag

16. Mi a zöld színtest szerepe?
A. fényenergia felhasználásával szerves anyagot állít elő
B. irányítja a sejt osztódását
C. megszabja a sejt méretét
D. fényenergia felhasználásával szerves anyagból szervetlent állít elő
E. a sejt öregedését okozza

17. Mely vegyületek szerepe a legfontosabb az öröklődésben?
A. a cukrok
B. a zsírok
C. a fehérjék
D. a keményítőmolekulák
E. a nukleinsavak

18. Honnan származik az erdeifenyő illata?
A. a csersavtól
B. a gyantától
C. a viasztól
D. a szénhidrátoktól
E. az ásványi sóktól

19. Mi okozza, hogy a fenyőerdők avarja igen lassan bomlik le?
A. a csersav
B. a sejtfal
C. a nukleinsav
D. a gyanta
E. a sejtplazma

20. Mit gyártanak a csersavból?
A. hegedűgyantát
B. rostokat a vásznak készítéséhez
C. bőrök tartósítására szánt anyagokat
D. vitaminokat
E.  szappant

Megoldások [2]



[2]
1. E
2. D
3. E
4. B
5. D
6. A
7. C
8. B
9. A
10. D
11. C
12. C
13. A
14. D
15. E
16. A
17. E
18. B
19. D
20. C