Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

FELADATOK AZ ALAPFOK - ALAKTAN TÉMAKÖRHÖZ

FELADATOK AZ ALAPFOK - ALAKTAN TÉMAKÖRHÖZ


Egyszerű választás: minden feladatban a nagybetűkkel jelölt, öt lehetséges megoldás egyike helyes, ezt kell kiválasztani.

1. A növény mely része a vacok?
A. a szárnak a gyökérrel szomszédos, tövi része
B. a termőlevél csúcsa
C. a virágot tartó tengely alsó, megnyúlt része
D. a virágot tartó tengely felső, kiszélesedő része
E. a virágok külső, zöld levele

2. Mit jelent az, hogy valamely növény lombhullató?
A. lomblevelei évente ismétlődően elszáradnak és lehullanak, majd újak fejlődnek
B. lomblevelei cserélődnek
C. lomblevelei folyamatosan hullanak, és helyettük újak nőnek
D. változó éghajlatú területen él
E. örökzöld

3. Egyszer termő sokéves növény:
A. lucerna
B. szőlő
C. búza
D. agávé
E. bab

4. Mi a zigóta?
A. a petesejt
B. a megtermékenyített petesejt
C. a megtermékenyítés
D. a virágporszem 
E. a magkezdemény

5. Miből keletkezik a termés?
A. a termőből
B. a bibéből
C. az egész virágból
D. a magkezdeményből
E. a porzóból

6. Hol érik meg az erdeifenyő magja?
A.  a termőben
B.  a termésben
C.  a nyitott termőlevélen
D.  a virágon kívül
E.  a porzólevélen

7. Hány hímivarsejt vesz részt a zárvatermők megtermékenyítési folyamatában?
A. egy
B. kettő
C. fajonként változóan egy vagy kettő
D. három
E. változó számú

8. Mi jellemző a meggyfára?
A. szélmegporzású
B. önmegporzó
C. kölcsönös megporzású
D. madármegporzású
E. az almafáról származó virágpor porozza be

9. A mag tartalék tápanyagának raktározási helye:
A. a búzában a sziklevél
B. a kukoricában a sziklevélen kívül felhalmozott táplálószövet
C. az almában az elhúsosodó vacok
D. általában a maghéj
E. a kukoricában a csíra

10. Az alábbiak közül mely növény termése alakul ki csak a termőből?
A. erdeifenyő
B. alma
C. szamóca
D. ananász
E. búza

Többszörös választás: minden feladathoz négy, számozott válasz tartozik, melyek közül egy vagy több is lehet helyes. Jó megoldások csak az alábbi, nagybetűkkel jelölt kombinációk valamelyikében fordulnak elő:
A = 1., 2. és 3. válasz helyes
B = 1. és 3. válasz helyes
C = 2. és 4. válasz helyes
D = csak a 4. válasz helyes
E = mind a négy válasz helyes
Megoldásként a megfelelő nagybetűt kell megadni. 

11. A magvas növényeknél előforduló fajfenntartó szerv:
1. virág
2. levél
3. termés
4. szár

12. Mi jellemző a szélmegporzású növényekre?
1. színes virágtakaró
2. illatos virágok
3. nektártermelés
4. apró virágok

13. Az évelő növényekre jellemző:
1. többször virágoznak
2. közéjük tartoznak a hazai fák
3. termésérés után is életben maradnak
4. közéjük tartozik a petrezselyem

14. A tüskére jellemző:
1. előfordul a rózsa szárán
2. a bőrszövet nyúlványaként alakul ki
3. egyes külső hatások ellen védelmet biztosít
4. módosult oldalág

15. Mi alkotja leggyakrabban a kétszikűek virágtakaróját?
1. csészelevelek
2. lepellevelek
3. sziromlevelek
4. kocsány

16. Az ivartalan szaporodásra jellemző:
1. az utódnak általában csak egy szülője van
2. a virágos növények körében is előfordul
3. ivarsejtek összeolvadása nélkül történik
4. ilyen az egysejtűek kettéosztódása

17. A termő része
1. bibe
2. magház
3. bibeszál
4. kocsány

18. A zárvatermők virágporára jellemző:
1. megporzáskor a magház felszínére kerül
2. megporzás után a belőle eredő tömlő vége behatol az embriózsákba
3. érése közben belekerül a hímivarsejt
4. a portokban képződik

19. A csíra részei:
1. rügyecske
2. sziklevél
3. gyököcske
4. maghéj

20. Az egyéves növényekre jellemző:
1. közéjük tartozik a paradicsom
2. közéjük tartozik a káposzta
3. termésérés után elpusztulnak
4.  életük során többször is virágozhatnak

Megoldások [9]



[9]
1. D
2. A
3. D
4. B
5. A
6. C
7. B
8. C
9. B
10. E
11. B
12. D
13. A
14. A
15. B
16. E
17. A
18. C
19. A
20. B