Tartalom
A gombák a növények és az állatok világa között elhelyezkedő különleges élőlények. Testük gombafonalak (hifák) szövedékéből épül fel. Ezek a fonalak spórákból[18] fejlődnek. A gomba a fonalak segítségével veszi fel a táplálékát. Egyes gombák néhány nap alatt képesek a gombaszövedékből vagy micéliumból termőtestet[19] fejleszteni. Amit mi a mindennapokban gombaként ismerünk és gyűjtünk, az a gombák termőteste. Ez gyakran kalapra és tönkre tagolódik. A fiatal gombákat a tönk aljától a kalap tetejéig mintegy zacskóba zárja egy burok . Ez a termőtest teljes kifejlődésekor felreped, és csak a foszlányai maradnak meg a tönk alján bocskor, illetve a kalap tetején és szélén fehér pikkelyek alakjában. A kalap alján elhelyezkedő lemezeken fejlődnek a spórák[20]. A lemezeket fiatalabb állapotban egy, a kalapot és a tönköt összekötő burok borítja, ami később szétszakad és gallérként marad meg a tönkön.
A gombák nem tartalmaznak levélzöldet, ezért nem képesek önállóan táplálkozni, mint a növények. A testük felépítéséhez, működéséhez szükséges anyagokat a környezetből veszik fel. Egy részük korhadó növényi maradványokból táplálkozik. Ezeket korhadékbontóknak nevezzük. Másik csoportjuk élő növényekből szívja fel a táplálékot. Ezek az élősködők, más néven paraziták. Sok gomba "fogad örök hűséget" fákkal vagy más növényekkel, ezek az együttélők. Itt kölcsönös kapcsolat alakul ki a gomba és növénypartnere között, ami mindkét félnek hasznos. Korhadéklakó a mezei (kerti) csiperke, együtt élő a gyilkos galóca.
Hazai kalapos gombáink közül legismertebb ehető gomba a mezei (kerti) csiperke, a mérgesek közül pedig legveszedelmesebb a halált okozó gyilkos galóca. A mezei vagy kerti csiperke kalapja domború, fehér. Lemezei fiatalon rózsaszínűek, később csokoládébarnák. Fehér, tömör húsú tönkjét gallér díszíti. Réteken és mezőkön tavasztól őszig termő, gyakori faj.
A gyilkos galóca kalapja sárgás- vagy olajzöld színű, de elég változatos árnyalatú, még fehéres is lehet. Tönkje a kalapnál világosabb, és kissé márványozott díszítésű. A tönk tövén duzzadt, fehér, zsákszerű bocskor, felső részén pedig hártyás, fehér gallér látható. Szabadon álló lemezei fehérek és fehérek is maradnak, tehát nem sötétülnek meg úgy, mint a mezei csiperkén lévők. Nagyon gyakori tölgyesekben és tölggyel kevert elegyes erdőkben, de előfordul fenyvesekben is. Nyáron és ősszel jelenik meg.
A vadon termő gombák között sok ehető, jóízű, értékes tápanyagokat tartalmazó gomba és sok veszélyesen mérges faj is előfordul. Néhány fontos, a gombagyűjtéssel és -fogyasztással[21] kapcsolatos szabályt[22] érdemes ezért megjegyezni.
[18] A spórák a virágtalan növények és a gombák ivartalan (vagyis nem ivarsejtek egyesülésével létrejött) szaporítósejtjei. Általában milliószámra keletkeznek a szervezet elkülönült részeiben, ahonnan leggyakrabban a szél viszi őket szerteszét.
[19] A termőtestek a gombák olyan szaporítóképletei, amelyekben a csoportokba rendezett spórák védőburokkal körülvéve helyezkednek el.
[20] A spórák a virágtalan növények és a gombák ivartalan (vagyis nem ivarsejtek egyesülésével létrejött) szaporítósejtjei. Általában milliószámra keletkeznek a szervezet elkülönült részeiben, ahonnan leggyakrabban a szél viszi őket szerteszét.
[21] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK
- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!
[22] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK
- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!