A tudományos vizsgálómódszerek fejlődésével nyilvánvalóvá vált, hogy a gombák a növényektől elkülönült birodalmat alkotnak. A moszatokhoz hasonlóan a gombák is fonalas, telepszerű[23] felépítésűek, ugyanakkor elkülöníti őket az előbbiektől a zöld színtest (és természetesen a színtestben lévő levélzöld) hiánya. Valamennyi gomba spórával[24] szaporodik. Táplálkozásuk - zöld színtest hiányában - hasonló az állatokéhoz, azaz más élőlények szerves anyagaiból építik fel testüket. Emiatt a fejlődésükhöz nem igényelnek fényt. A nedvességet azonban egyik gomba sem nélkülözheti. A korhadékbontók fontos szerepet töltenek be a természetben az elhalt élőlények maradványainak lebontásával. A gombákkal mindennapi életünkben is sokszor találkozunk. Sokféleképpen felhasználjuk őket: így például segítségükkel készül a kenyerünk, sokféle sajtunk vagy éppen a bor és a sör is. Mindezen termékek gyártásához a különböző élesztőgombákat használjuk fel. Több gombafaj - mint például az ecsetpenész - a gyógyászat terén vált nagy jelentőségűvé. Ez a mikroszkopikus méretű gomba a penicillin nevű, fertőző baktériumok ellen hatásos antibiotikumot[25] állítja elő. Sok gomba tevékenysége az ember számára káros lehet. Gondoljunk a kultúrnövényeinket károsító fajokra, például a szőlőperonoszpórára . A kalapos gombák között sok jóízű, ehető faj ismert. A gomba ősidők óta kedvelt emberi táplálék. Fehérje-, ásványisó- és vitamintartalma, valamint aromaanyagai miatt értékes élelmiszer. A mérges gombákkal is érdemes megismerkedni, hiszen az ehető fajokkal való összetévesztésüknek végzetes következményei lehetnek.
[23] Telepes testűek azok a többsejtű növények, amelyeknek nincsen gyökerük, levelük és száruk. Hozzájuk hasonló testszerveződésük miatt a gombákat is telepes testű szervezeteknek tekintjük.
[24] A spórák a virágtalan növények és a gombák ivartalan (vagyis nem ivarsejtek egyesülésével létrejött) szaporítósejtjei. Általában milliószámra keletkeznek a szervezet elkülönült részeiben, ahonnan leggyakrabban a szél viszi őket szerteszét.
[25] Az antibiotikumok olyan mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek már kis mennyiségben is gátló vagy pusztító hatásúak más mikroszervezetekre. E tulajdonságuk miatt gyógyszerek előállítására használhatók fel.