Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A gombák elterjedése és jelentősége

A gombák elterjedése és jelentősége

A gombák minden élettérben megtalálhatók. A talajokban, a tengerekben, az édesvizekben, az élő és az elhalt szervezetekben, sőt még a levegőben is előfordulnak. Gyors növekedésük és lebontóképességük révén óriási a jelentőségük az élővilágban. A Földön a növények fotoszintetizáló[28] tevékenysége kapcsán legnagyobb mennyiségben termelődő szerves anyagok (a sejtfalalkotó cellulóz és lignin) lebontását csaknem teljes egészében a gombák végzik. Ezzel hatékonyan közreműködnek a természet anyagforgalmában. Mesterséges környezetünkben is gyakran találkozhatunk gombákkal. A levegőben szálló gombaspórák érzékeny egyénekben allergiás tüneteket[29] idéznek elő. Ismertek olyan gombafajok is, amelyek az emberi vagy az állati szervezetben élnek. Ezek az esetek nagy részében veszélytelenek, ritkábban még hasznosak is. Így a növényevők bélcsatornájában élő élesztőgombák a tápanyagok lebontását segítik. Máskor viszont, a szervezet ellenálló képességének meggyengülésekor, veszélyessé is válhatnak, és a belső szerveket megtámadva súlyos betegségeket idézhetnek elő. A belső szerveket károsító mikózisok[30] olykor halállal is végződhetnek. A bőrgombásodások (dermatomikózisok) kialakulásáért felelős bőrgombák a bőrt, a szőrt vagy a körmöt támadják meg. A termőtestet fejlesztő gombák között vannak értékes táplálékot szolgáltató ehető gombafajok, amelyeket a gombakedvelők előszeretettel gyűjtenek. Egyes gombafajokban vagy -csoportokban méreganyagok (toxinok) termelődnek, amelyek elfogyasztásakor az emberi szervezetben jellegzetes tünetekkel járó megbetegedés, gombamérgezés alakul ki. A különböző hatóanyagok más-más tüneteket váltanak ki. Hazánkban a legveszélyesebb[31] gombamérgezést[32] (gyilkosgalóca-mérgezés) a gyilkos galóca okozza. A gombamérgezések elkerülésének elengedhetetlen feltétele a biztos fajismeret és a gombagyűjtés és -fogyasztás[33] szabályainak[34] szigorú betartása. Hasonlóan súlyos mérgezéseket okozhatnak a táplálékokon és a takarmánynövényeken megtelepedő mikroszkopikus méretű penészgombák méreganyagai is. Ezek főzéssel sem bomlanak el. Ezért a penészes élelmiszereket - pl. lekvárt, műzlit, gabonapelyhet - tanácsos kidobni. A penészes takarmányt fogyasztó háziállataink között vetélést vagy elhullást okozhatnak a méreganyagok. A növénytermesztésben is évről évre súlyos terméskiesést okoznak a kultúrnövényeket megtámadó parazita gombák. Gyakori növényi gombakártevők pl. a peronoszpórák, a lisztharmatgombák, a rozsda- és az üszöggombák. Ellenük főként különböző növényvédő szerekkel védekezünk. A fatelepeken tárolt és a beépített faanyagot is megtámadhatják a gombák, jelentős gazdasági kárt okozva. A fatelepeken a szakszerűtlen tárolás, az épületekben a helytelen szigetelés következtében gombásodik a faanyag. A könnyező házigomba pl. az épület valamennyi faanyagát képes megrongálni; még a parkettába és a bútorokba is behatol.

Gyilkos galóca (Amanita phalloides, Basidiomycetes, Amanitaceae) különböző fejlettségű példányai (a fiatalokat teljesen beborítja egy burok) (Albert László felvétele)
Gyilkos galóca (Amanita phalloides, Basidiomycetes, Amanitaceae) különböző fejlettségű példányai (a fiatalokat teljesen beborítja egy burok) (Albert László felvétele)

Könnyező házigomba (Serpula lacrymans, Basidiomycetes, Coniophoraceae) (Babos Károly felvétele)
Könnyező házigomba (Serpula lacrymans, Basidiomycetes, Coniophoraceae) (Babos Károly felvétele)



[28] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.

[29] Az allergének a rájuk érzékeny szervezetekben túlérzékenységi reakciót (allergiát) kiváltó vegyületek. Gyakran a virágporszemek (pollen) felületén lévő fehérjemolekulák is allergén hatásúak.

[30] A mikózisok mikroszkopikus gombák okozta fertőző betegségek.

[31] Gyilkosgalóca-mérgezés

A gyilkos galóca halálosan mérgező gomba! Hazánkban a halálos gombamérgezések (évente kb. 10-15 ember) legnagyobb részét ez a gomba okozza. Korábban a mérgezések 80%-a volt halálos, de még ma is 20%-a jár végzetes következményekkel. A tünetek (csillapíthatatlan hányás, hasmenés, izomgörcsök, izzadás, általános rosszullét) csak későn, 6-12-24 órával az elfogyasztását követően jelentkeznek, amikor már rendszerint olyan mértékű az életfontosságú szervek (elsősorban a máj, a vese és a szív) károsodása, hogy a gombamérgezetten nagyon nehéz segíteni. A nagy víz- és sóveszteség miatt a szervezet életveszélyesen kiszárad, a szívműködés gyengül és izomgörcsök jelentkezhetnek. Ugyanakkor a májsejtek károsodása miatt sárgaság és keringési zavarok lépnek fel, majd a veseműködés leállása halálhoz vezethet.
Gyilkosgalóca-mérgezés gyanújakor azonnal mentőt kell hívni! Nagyon fontos, hogy az esetleg megmaradt gombás ételt vagy a gomba tisztítási maradékát is elküldjük a kórházba. Ezzel megkönnyítjük a gomba azonosítását és a beteg azonnali, célzott gyógykezelését segítjük elő.
Az alapvető általános ismeretek közé tartozik a gyilkos galóca biztos felismerése, valamint nem árt a gombagyűjtési és -fogyasztási szabályok áttekintése sem!

[32] Gyilkosgalóca-mérgezés

A gyilkos galóca halálosan mérgező gomba! Hazánkban a halálos gombamérgezések (évente kb. 10-15 ember) legnagyobb részét ez a gomba okozza. Korábban a mérgezések 80%-a volt halálos, de még ma is 20%-a jár végzetes következményekkel. A tünetek (csillapíthatatlan hányás, hasmenés, izomgörcsök, izzadás, általános rosszullét) csak későn, 6-12-24 órával az elfogyasztását követően jelentkeznek, amikor már rendszerint olyan mértékű az életfontosságú szervek (elsősorban a máj, a vese és a szív) károsodása, hogy a gombamérgezetten nagyon nehéz segíteni. A nagy víz- és sóveszteség miatt a szervezet életveszélyesen kiszárad, a szívműködés gyengül és izomgörcsök jelentkezhetnek. Ugyanakkor a májsejtek károsodása miatt sárgaság és keringési zavarok lépnek fel, majd a veseműködés leállása halálhoz vezethet.
Gyilkosgalóca-mérgezés gyanújakor azonnal mentőt kell hívni! Nagyon fontos, hogy az esetleg megmaradt gombás ételt vagy a gomba tisztítási maradékát is elküldjük a kórházba. Ezzel megkönnyítjük a gomba azonosítását és a beteg azonnali, célzott gyógykezelését segítjük elő.
Az alapvető általános ismeretek közé tartozik a gyilkos galóca biztos felismerése, valamint nem árt a gombagyűjtési és -fogyasztási szabályok áttekintése sem!

[33] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK

- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!

[34] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK

- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!