A gombák minden élettérben megtalálhatók. A talajokban, a tengerekben, az édesvizekben, az élő és az elhalt szervezetekben, sőt még a levegőben is előfordulnak. Gyors növekedésük és lebontóképességük révén óriási a jelentőségük az élővilágban. A Földön a növények fotoszintetizáló[28] tevékenysége kapcsán legnagyobb mennyiségben termelődő szerves anyagok (a sejtfalalkotó cellulóz és lignin) lebontását csaknem teljes egészében a gombák végzik. Ezzel hatékonyan közreműködnek a természet anyagforgalmában. Mesterséges környezetünkben is gyakran találkozhatunk gombákkal. A levegőben szálló gombaspórák érzékeny egyénekben allergiás tüneteket[29] idéznek elő. Ismertek olyan gombafajok is, amelyek az emberi vagy az állati szervezetben élnek. Ezek az esetek nagy részében veszélytelenek, ritkábban még hasznosak is. Így a növényevők bélcsatornájában élő élesztőgombák a tápanyagok lebontását segítik. Máskor viszont, a szervezet ellenálló képességének meggyengülésekor, veszélyessé is válhatnak, és a belső szerveket megtámadva súlyos betegségeket idézhetnek elő. A belső szerveket károsító mikózisok[30] olykor halállal is végződhetnek. A bőrgombásodások (dermatomikózisok) kialakulásáért felelős bőrgombák a bőrt, a szőrt vagy a körmöt támadják meg. A termőtestet fejlesztő gombák között vannak értékes táplálékot szolgáltató ehető gombafajok, amelyeket a gombakedvelők előszeretettel gyűjtenek. Egyes gombafajokban vagy -csoportokban méreganyagok (toxinok) termelődnek, amelyek elfogyasztásakor az emberi szervezetben jellegzetes tünetekkel járó megbetegedés, gombamérgezés alakul ki. A különböző hatóanyagok más-más tüneteket váltanak ki. Hazánkban a legveszélyesebb[31] gombamérgezést[32] (gyilkosgalóca-mérgezés) a gyilkos galóca okozza. A gombamérgezések elkerülésének elengedhetetlen feltétele a biztos fajismeret és a gombagyűjtés és -fogyasztás[33] szabályainak[34] szigorú betartása. Hasonlóan súlyos mérgezéseket okozhatnak a táplálékokon és a takarmánynövényeken megtelepedő mikroszkopikus méretű penészgombák méreganyagai is. Ezek főzéssel sem bomlanak el. Ezért a penészes élelmiszereket - pl. lekvárt, műzlit, gabonapelyhet - tanácsos kidobni. A penészes takarmányt fogyasztó háziállataink között vetélést vagy elhullást okozhatnak a méreganyagok. A növénytermesztésben is évről évre súlyos terméskiesést okoznak a kultúrnövényeket megtámadó parazita gombák. Gyakori növényi gombakártevők pl. a peronoszpórák, a lisztharmatgombák, a rozsda- és az üszöggombák. Ellenük főként különböző növényvédő szerekkel védekezünk. A fatelepeken tárolt és a beépített faanyagot is megtámadhatják a gombák, jelentős gazdasági kárt okozva. A fatelepeken a szakszerűtlen tárolás, az épületekben a helytelen szigetelés következtében gombásodik a faanyag. A könnyező házigomba pl. az épület valamennyi faanyagát képes megrongálni; még a parkettába és a bútorokba is behatol.
[28] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.
[29] Az allergének a rájuk érzékeny szervezetekben túlérzékenységi reakciót (allergiát) kiváltó vegyületek. Gyakran a virágporszemek (pollen) felületén lévő fehérjemolekulák is allergén hatásúak.
[30] A mikózisok mikroszkopikus gombák okozta fertőző betegségek.
[31] Gyilkosgalóca-mérgezés
A gyilkos galóca halálosan mérgező gomba! Hazánkban a halálos gombamérgezések (évente kb. 10-15 ember) legnagyobb részét ez a gomba okozza. Korábban a mérgezések 80%-a volt halálos, de még ma is 20%-a jár végzetes következményekkel. A tünetek (csillapíthatatlan hányás, hasmenés, izomgörcsök, izzadás, általános rosszullét) csak későn, 6-12-24 órával az elfogyasztását követően jelentkeznek, amikor már rendszerint olyan mértékű az életfontosságú szervek (elsősorban a máj, a vese és a szív) károsodása, hogy a gombamérgezetten nagyon nehéz segíteni. A nagy víz- és sóveszteség miatt a szervezet életveszélyesen kiszárad, a szívműködés gyengül és izomgörcsök jelentkezhetnek. Ugyanakkor a májsejtek károsodása miatt sárgaság és keringési zavarok lépnek fel, majd a veseműködés leállása halálhoz vezethet.
Gyilkosgalóca-mérgezés gyanújakor azonnal mentőt kell hívni! Nagyon fontos, hogy az esetleg megmaradt gombás ételt vagy a gomba tisztítási maradékát is elküldjük a kórházba. Ezzel megkönnyítjük a gomba azonosítását és a beteg azonnali, célzott gyógykezelését segítjük elő.
Az alapvető általános ismeretek közé tartozik a gyilkos galóca biztos felismerése, valamint nem árt a gombagyűjtési és -fogyasztási szabályok áttekintése sem!
[32] Gyilkosgalóca-mérgezés
A gyilkos galóca halálosan mérgező gomba! Hazánkban a halálos gombamérgezések (évente kb. 10-15 ember) legnagyobb részét ez a gomba okozza. Korábban a mérgezések 80%-a volt halálos, de még ma is 20%-a jár végzetes következményekkel. A tünetek (csillapíthatatlan hányás, hasmenés, izomgörcsök, izzadás, általános rosszullét) csak későn, 6-12-24 órával az elfogyasztását követően jelentkeznek, amikor már rendszerint olyan mértékű az életfontosságú szervek (elsősorban a máj, a vese és a szív) károsodása, hogy a gombamérgezetten nagyon nehéz segíteni. A nagy víz- és sóveszteség miatt a szervezet életveszélyesen kiszárad, a szívműködés gyengül és izomgörcsök jelentkezhetnek. Ugyanakkor a májsejtek károsodása miatt sárgaság és keringési zavarok lépnek fel, majd a veseműködés leállása halálhoz vezethet.
Gyilkosgalóca-mérgezés gyanújakor azonnal mentőt kell hívni! Nagyon fontos, hogy az esetleg megmaradt gombás ételt vagy a gomba tisztítási maradékát is elküldjük a kórházba. Ezzel megkönnyítjük a gomba azonosítását és a beteg azonnali, célzott gyógykezelését segítjük elő.
Az alapvető általános ismeretek közé tartozik a gyilkos galóca biztos felismerése, valamint nem árt a gombagyűjtési és -fogyasztási szabályok áttekintése sem!
[33] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK
- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!
[34] GOMBAGYűJTÉSI ÉS -FOGYASZTÁSI SZABÁLYOK
- Csak hivatalos gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásárolj!
- A saját szedésű gombádat is mindig vizsgáltasd meg a piacokon található gombaellenőrökkel!
- Kerüld a fagyott, rágott vagy szennyezett példányok gyűjtését!
- Soha ne gyűjtsd be a gombákat az utolsó példányig, mindig hagyj meg néhányat, amelyek spórái a gomba további szaporodását biztosítják!
- A gombákat jól szellőző kosárba gyűjtsd!
- Mindig tiszta, friss gombából készíts ételt!
- Az elkészített gombás ételt frissen fogyaszd el és ne tárold, mert könnyen romlik!