Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

FELADATOK AZ ALAPFOK - GOMBATAN TÉMAKÖRHÖZ

FELADATOK AZ ALAPFOK - GOMBATAN TÉMAKÖRHÖZ



Egyszerű választás: minden feladatban a nagybetűkkel jelölt, öt lehetséges megoldás egyike helyes, ezt kell kiválasztani.

1. Mi a gombák termőteste?
A. a teleptest
B. a gombafonalak összessége
C. a szaporítósejteket létrehozó lemezek
D. a szaporítósejteket termelő gombafonalak sűrű szövedéke, amely gyakran kalapot és tönköt alkot
E. a gombák ehető része

2. Melyik megállapítás helyes az alábbiak közül?
A. a kellemes szagú és jóízű gombák nyugodtan elfogyaszthatók
B. ha gombagyűjtéskor meghagyunk a gombából néhány példányt, ezek biztosítják a további szaporodást
C. a leszedett gombából hosszabb tárolás alatt elillan a méreganyag
D. a gombaételek hosszan eltarthatók, nem könnyen romlanak
E. a mérges gombákból forrázással eltávolítható a méreganyag

3. Milyen életmódot folytat a mezei csiperke?
A. élősködő
B. együttélő
C. önállóan szerves anyagokat képző
D. parazita
E. korhadékbontó

4. Mi a teendő gyilkosgalóca-mérgezés gyanúja esetén?
A. hashajtót kell adni
B. hánytatni szükséges
C. azonnal mentőt kell hívni
D. a maradék gombás ételt ki kell dobni, nehogy kiderüljön, mi volt az elfogyasztott gomba
E. friss levegőt szükséges biztosítani

5. Melyik gomba a szőlő veszélyes kártevője?
A. az élesztő
B. a peronoszpóra
C. az ecsetpenész
D. a fejespenész
E. a gyilkos galóca

6. Miből alakul ki a kalapos gombák bocskora és gallérja?
A. mindkettő a fiatal gombát borító közös burokból
B. mindkettő a lemezeket és a tönköt összekötő burokból
C. a kalap nyúlványaiból
D. a gallér a fiatal gomba termőtestét borító burokból, a bocskor a lemezeket fedő burokból
E. a bocskor a fiatal gomba termőtestét borító burokból, a gallér a lemezeket fedő burokból

7. Milyen életmódúak az együttélő gombák?
A. más élőlényből vesznek fel ásványi tápanyagokat
B. más élőlényeket károsító anyagokat termelnek
C. más élőlénnyel mindkettejük számára hasznos kapcsolatot alakítanak ki
D. más élőlénnyel együttélve egymás számára közömbös életmódot folytatnak
E. olyan kapcsolatot alakítanak ki, amely a másik élőlény számára közömbös, a gombának hasznos

8. Mibe ajánlatos gyűjteni a gombákat?
A. műanyag zacskóba
B. hálóba
C. kosárba
D. hátizsákba
E. bőrtáskába

9. Melyik gomba segítségével állítják elő a penicillin nevű antibiotikumot?
A. ecsetpenész
B. csiperke
C. gyilkos galóca
D. élesztő
E. peronoszpóra

10. A gyilkos galóca elfogyasztása után legkorábban mennyi idővel jelentkezhetnek az első mérgezési tünetek?
A. tíz perccel
B. fél órával
C. 1-2 órával
D. 6-12 órával
E. 5-6 nappal

Többszörös választás: minden feladathoz négy, számozott válasz tartozik, melyek közül egy vagy több is lehet helyes. Jó megoldások csak az alábbi, nagybetűkkel jelölt kombinációk valamelyikében fordulnak elő:
A = 1., 2. és 3. válasz helyes
B = 1. és 3. válasz helyes
C = 2. és 4. válasz helyes
D = csak a 4. válasz helyes
E = mind a négy válasz helyes
Megoldásként a megfelelő nagybetűt kell megadni.

11. Milyen életmód fordul elő a gombák körében?
1. korhadékbontó
2. együtt élő
3. élősködő
4. fotoszintetizáló

12. Melyek a gyilkos galóca és a csiperke közötti legfontosabb különbségek?
1. a csiperkének gallérja van, a gyilkos galócának nincs
2. a gyilkos galócának bocskora van, a csiperkének nincs
3. termőtestük tönkre és kalapra különül
4. a gyilkos galóca lemezei fehérek, a csiperke lemezei a rózsaszíntől a barnáig terjednek

13. Melyek a gombák táplálékként értékes anyagai?
1. ásványi sók
2. fehérjék
3. vitaminok
4. keményítő

14. A spórák:
1. a növények ivarsejtjei
2. a virágtalan növények szaporítósejtjei
3. általában kis számban keletkeznek
4. a gombák szaporítósejtjei

15. Melyek a gyilkosgalóca-mérgezés tünetei?
1. hányás, hasmenés miatt bekövetkező kiszáradás
2. izomgörcsök
3. sárgaság
4. a szívműködés gyengül

16. Az alábbiak közül mely termékek készítéséhez használnak élesztőgombákat?
1. sör
2. aludttej
3. kenyér
4. tarhonya

17. Hogyan szaporodnak a gombák?
1. a telepek egyesülésével
2. magvakkal
3. termésekkel
4. spórákkal

18. Milyen a legtöbb gomba testfelépítése?
1. szövetes
2. sejtfonalas
3. szervekre tagolódó
4. telepes

19. Mire van szüksége minden gombának?
1. szerves anyagokra
2. fényre
3. vízre
4. vele együtt élő más növényre

20. Mi a gombák haszna az alábbiak közül?
1. egyes kórokozó mikrobák ellen hatékony gyógyszerek alapanyagát termelik
2. az élőlénymaradványok lebontásával biztosítják az anyagok körforgását az életközösségekben
3. egyes képviselőiket tejtermékek gyártásában használják
4.  kultúrnövények többségét megvédik a kórokozóktól

Megoldások [38]



[38]
1. D
2. B
3. E
4. C
5. B
6. E
7. C
8. C
9. A
10. D
11. A
12. D
13. A
14. C
15. E
16. B
17. D
18. C
19. B
20. A