Ismert, hogy a fogyasztó és a fogyasztott fajok egyedei egymás létszámát, illetve össztömegét hogyan szabályozzák. A természetes élőlényközösségek a táplálékláncokon és táplálékhálózatokon keresztül önmagukat egyensúlyban tartják, vagyis önszabályozók. Az egyensúlyi állapot fenntartásában nagy jelentősége van az anyagok folyamatos körforgásának, amit biológiai ciklusnak nevezünk.
Az ember közbeavatkozása miatt azonban ma már ritkák a természetes élőlényközösségek. Helyüket a legtöbb helyen átvették az ember által szabályozott, ún. mesterséges élőlényközösségek (pl. szántóföldek, rétek, legelők, művelt erdők, halastavak). Az említett területek közül legintenzívebben hasznosított szántóföldekből a termények betakarításával jelentős mennyiségű anyag távozik el, amit az ember rendszeres trágyázással pótol. Az ember a kártevők és a gyomok elleni védekezéssel az élőlények közötti kölcsönhatásokba közvetlenül beavatkozik.
Sajnos napjainkban egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az ember hozzá nem értő beavatkozása az élőlényközösségek folyamataiba azok egyensúlyának felbomlásához vezet. A bonyolult, sokféle kölcsönhatást kialakító élőlényközösségek általában stabilak. Az ember által leegyerűsített mesterséges élőlényközösségek viszont nagyon sérülékenyek. Az ember által kibocsátott szennyező anyagok pl. felhalmozódhatnak a táplálékláncban, és az egyes szintekben növekvő mértékű előfordulásukkal éppen a táplálékpiramisok csúcsán lévő fajokat, köztük az embert veszélyeztetik legerősebben. Ha egy beavatkozás következtében a táplálékhálózat egyik tagja kipusztul, az - az anyagforgalom megszakadása miatt - súlyos következményeket vonhat maga után a hálózat következő szintjeiben.
Az emberi tevékenység a talajokra, a vizekre, a levegőre és az élőlényekre egyaránt nagy hatást gyakorol. A talaj termékenységét talajműveléssel, öntözéssel és trágyázással tartja fenn. Mindezen eljárások hatékony és egyben környezetkímélő alkalmazásához azonban sok szakismeret kell. A túladagolt nitrogéntartalmú műtrágya pl. nemcsak a növényeket és a talaj élőlényeit károsíthatja, hanem a zöldségnövényekbe és a kutak ivóvizébe kerülve a csecsemők fulladásos halálát is okozhatja . Hasonlóan veszélyesek lehetnek a talajba és a növényekre kerülő növényvédő szerek. A hozzá nem értő műtrágyázás és több, a levegőből leülepedő szennyeződés hatására a talajok elsavanyodnak és tápanyagszolgáltató képességük, valamint mérgezőanyag-tartalmuk kedvezőtlen irányba változik meg. Az ember terjeszkedése és az általa okozott talajszennyeződések miatt egyre kevesebb a rendelkezésre álló termőterület.
A növekvő mértékű felhasználás és a szennyezések miatt az édesvíz-készletek is csökkennek. Magyarországot a Föld 26 vízhiányos országa között tartják számon, mert nagyon kevés a területére hulló, egy főre jutó csapadék. Ez is indokolná, hogy jobban gazdálkodjunk vízkészleteinkkel. A vizek jelentős szennyezői a mezőgazdaság (elsősorban műtrágyákkal és növényvédő szerekkel) és az ipar, valamint a háztartások a szennyvizeikkel. A szennyező anyagok a vizek élővilágát közvetlenül, a többi szervezetet pedig közvetve veszélyeztetik. Az ipari szennyvizek gyakran tartalmaznak kis mennyiségben is mérgező ásványolaj-származékokat és nehézfémeket. A lakossági szennyvizek legveszélyesebb alkotói a kórokozó mikroorganizmusok[60]. A sok tápanyagot (pl. a bizonyos mosóporok maradványait) tartalmazó szennyvizektől a természetes vizek minősége romlik, mert a tápanyagokat elfogyasztó baktériumok, cianobaktériumok és moszatok elszaporodnak, sokszor oxigénhiányt vagy mérgező anyagok felhalmozódását előidézve.
Az ipar, a háztartások, de még a mezőgazdaság is jelentősen hozzájárulhat a levegő szennyeződéséhez. A gyárak és az erőművek által kibocsátott korom, hamu, pernye, cementpor stb. a növények levelére vagy az állatok és az ember légzőszerveire leülepedve gátolja azok működését, gazdasági károkat vagy egészségügyi problémákat okozva. A szén és a kőolaj elégetésekor levegőbe távozó kén-dioxid is egyik előidézője az élővilágra káros városi szmogoknak. A szél által szállított növényvédőszerek sokszor távolabbi területeken is jelentős madár-, hal- vagy kisemlős-pusztulást okoztak.
Éppúgy, mint minden más környezeti tényezővel szemben, a szennyezések iránt is igen eltérő az egyes élő szervezetek tűrőképessége. Az egyes szennyezőkre érzékenyebb fajok könnyebben károsodnak, mint a kevésbé érzékenyek. Gyakran azonban a szennyezések hatásai rejtve maradnak, hiszen látható károsodási tünetek nélkül nehéz megállapítani, hogy a termés mennyisége miért és mennyivel csökkent. Előfordul az is, hogy a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállóképessége lesz gyengébb a szennyezések következtében. Az ember a terjeszkedésével és a szennyezőanyag-kibocsátásával a Föld sok növény-, állat- és gombafaját kipusztította, illetve végveszélybe sodorta. A Föld felszínéről kipusztult fajok már soha többé nem kelthetők életre. A természetes élőlényközösségek stabilitása is megszűnik egyes fajaik kipusztulásával. A fajok kihalása azért is szomorú, mert sok úgy tűnik el örökre, hogy szerepét, lehetséges hasznát még meg sem ismerhettük. A biológiai sokféleség megőrzése az emberiség és a földi élet fennmaradásának egyik alapvető feltétele. A környezet védelme mindezek miatt életfontosságú az emberiség számára.
[60] Mikroszervezeteknek, mikroorganizmusoknak vagy mikrobáknak mindenekelőtt az apró, mikroszkópos méretű vírusokat, baktériumokat, cianobaktériumokat és gombákat tekintjük.