Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A levegő és a növények kölcsönhatása

A levegő és a növények kölcsönhatása

A levegő az élővilágra mindenekelőtt kémiai összetételével és mozgásával hat. A Föld légkörének kémiai összetételét az élővilág az evolúció[143] során nagymértékben alakította. Jelenleg 78%-ban nitrogén, 21%-ban oxigén és mintegy 0,03%-ban szén-dioxid alkotja. A többi nem egészen 1%-ot vízgőz, nemesgázok, hidrogén és különböző szennyező anyagok teszik ki.

A légkör alkotói közül az oxigént, a nitrogént és a szén-dioxidot a növények élettevékenységükhöz nagy mennyiségben igénylik. Az oxigén mennyisége a levegőben bőségesen elegendő ahhoz, hogy a növények légzéséhez mindig kellő mértékben rendelkezésre álljon. Mivel a nitrogént a növények a talajból veszik föl, ezen elemmel való ellátottságuk a levegő nitrogénjét megkötni képes mikroszervezetek - egyes baktériumok és cianobaktériumok - tevékenységétől függ. A levegőben csekély mennyiségben jelenlevő szén-dioxid sok növény fotoszintetikus[144] aktivitásának erős korlátozója .

A levegő alacsony szén-dioxid-tartalmának fotoszintézisre kifejtett gátló hatása
A levegő alacsony szén-dioxid-tartalmának fotoszintézisre kifejtett gátló hatása

A szén-dioxid hasznosulását a fotoszintézisben[145] többek között a hőmérséklet és a fényerősség is befolyásolja. Erősebb megvilágítás, illetve magasabb hőmérséklet mellett egy bizonyos határig nő a fotoszintézis révén megkötött szén-dioxid mennyisége.

A növények által megkötött szén-dioxidot az élő szervezetek - mindenekelőtt a talajlakó mikroorganizmusok[146] - légzési tevékenysége pótolja, ezzel a légkör szén-dioxid-tartalmát dinamikus egyensúlyban tartva.

Az ember tüzelési tevékenysége hatására a levegő kén-dioxid gázzal szennyeződik. A kén-dioxid a levegő vízgőztartalmával reakcióba lépve kénessavvá alakul, és leülepedik a földfelszínre. A savas ülepedés káros hatású a növényekre, valamint a vizek és a talajok élővilágára. Az erdőpusztulások egy részét is a savas ülepedések hatásainak tulajdonítják.

Erdőpusztulás (Turcsányi Gábor felvétele)
Erdőpusztulás (Turcsányi Gábor felvétele)

A levegő mozgása, a szél, fokozza a növények párologtatását és közreműködik terjesztésükben, valamint beporzásukban. Az erős szél sérüléseket, a tartós, egyirányú légmozgás pedig alaki deformálódásokat okozhat a növényeken.

Gyapjas aszat (Cirsium eriophorum, Compositae) kaszattermése bóbitával (Turcsányi Gábor felvétele)
Gyapjas aszat (Cirsium eriophorum, Compositae) kaszattermése bóbitával (Turcsányi Gábor felvétele)[143] Az evolúció szó jelentése: fejlődés. A biológiai evolúció (törzsfejlődés) az élő anyag keletkezése az élettelenből és változatosságának kialakulása a Föld története folyamán.

[144] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.

[145] A fotoszintézis folyamata során a növény fényenergia felhasználásával szervetlen anyagokból szerveseket állít elő.

[146] Mikroszervezeteknek, mikroorganizmusoknak vagy mikrobáknak mindenekelőtt az apró, mikroszkópos méretű vírusokat, baktériumokat, cianobaktériumokat és gombákat tekintjük.