Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

Környezetvédelem

Környezetvédelem

Az élővilágnak, közel 4 milliárd éves evolúciója[169] során, folyamatosan alkalmazkodnia kellett a változó környezethez. Ezek a változások az esetek döntő többségében igen hosszú idő alatt zajlottak le, és így a fajoknak elég idejük jutott az alkalmazkodásra. Az ember hatása a bioszférára a Földön való megjelenését követően sokáig elhanyagolható volt, annak ellenére, hogy helyileg - pl. a mediterráneumban - már az ókorban is jelentős károkat okozott. Az ipari forradalom kezdete óta azonban az ember okozta változások annyira felgyorsultak, hogy a lassúbb evolúcióhoz szokott élővilág jelentős része ehhez már nem tudott alkalmazkodni.

A tüzelőanyag-égetés, a közlekedés és az ipar által okozott légszennyezések, a vizek megnövekedett mértékű felhasználása és szennyezése, a túlhalászás, az esőerdők felégetése, a túllegeltetés, a fokozott műtrágya- és növényvédőszer-használat, a lakott települések terjeszkedése, valamint a hulladékok nagymértékű kibocsátása azok a legfőbb emberi tevékenységek, amelyek következményei leginkább meghaladják a Föld természetes élővilágának tűrőképességét. Az említett tevékenységek negatív következményei között szerepel a fajok és élőhelyeik pusztulása, a termőtalajok tönkremenetele, a gazdasági termelés növekedésének lelassulása és az emberek egészségi állapotának rosszabbodása (lásd pl. az indiai Bhopalban, a Union Carbid gyárban 1984. december 3-ára virradó éjszakáján történt súlyos, légszennyezéssel járó katasztrófát, amelynek következtében néhány órán belül több ezer ember meghalt és 200 000 megvakult vagy más sérüléseket szenvedett).

Élőhely pusztulása (Turcsányi Gábor felvétele)
Élőhely pusztulása (Turcsányi Gábor felvétele)[169] Az evolúció szó jelentése: fejlődés. A biológiai evolúció (törzsfejlődés) az élő anyag keletkezése az élettelenből és változatosságának kialakulása a Föld története folyamán.