Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

Phallanae felrend

Phallanae felrend

A taxon[1034] egyetlen rendje a szömörcsöggombáké (Phallales). Fajai többnyire talajlakók vagy korhadó faanyagon élő szaprotrófok[1035], ritkábban mikorrhizaképzők. Egyeseket fakultatív parazitáknak[1036] tartanak. A rend 5 családja közül a mérsékelt égövben csupán a szömörcsögöké (Phallaceae) és a virággombáké (Clathraceae) terjedt el. A fiatal, gömb alakú termőtestet[1037] - az ún. boszorkánytojást - egy bőrszerű perídium burkolja. A termőtestek tönkösek, glebájuk a kalap és a burok között található. A sötétzöld gleba a levegőn hamar ragacsossá válik és áthatóan erős, kellemetlen szagot áraszt. Spóráit a rászálló döglegyek terjesztik. Erdeinkben nyáron és ősszel gyakran talál-kozunk az erdei szömörcsöggel (Phallus impudicus) , amelynek boszorkánytojásai fogyaszthatók. Sztyeppeken, tengerparti dűnéken honos a rózsás burkú homoki szömörcsöggomba (Phallus hadriani) . A Clathraceae család főleg trópusi elterjedésű. Fajai közül elvétve fordul elő Európában a tintahalgomba (Anthurus archeri) és a piros kosárgomba (Clathrus ruber).

Erdei szömörcsög (Phallus impudicus, Basidiomycetes, Phallaceae) (Siller Irén felvétele)
Erdei szömörcsög (Phallus impudicus, Basidiomycetes, Phallaceae) (Siller Irén felvétele)

Homoki szömörcsöggomba (Phallus hadriani, Basidiomycetes, Phallaceae) (Albert László felvétele)
Homoki szömörcsöggomba (Phallus hadriani, Basidiomycetes, Phallaceae) (Albert László felvétele)

Tintahalgomba (Anthurus archeri, Basidiomycetes, Clathraceae) (Albert László felvétele)
Tintahalgomba (Anthurus archeri, Basidiomycetes, Clathraceae) (Albert László felvétele)[1034] Taxon valamennyi rendszertani egység (faj, alfaj, változat, forma, törzs, osztály, rend, család, nemzetség stb.) közös neve.

[1035] Szaprotróf (szaprobionta) módon az élettelen szerves anyagok (korhadékok) lebontásával energiát nyerő szervezetek táplálkoznak. Ezért korhadékbontóknak is nevezzük őket.

[1036] Fakultatív parazita az olyan szervezet, amely szaprotróf módon él, de alkalomadtán képes élősködő életmódra is áttérni.

[1037] A termőtestek a gombák olyan szaporítóképletei, amelyekben a csoportokba rendezett spórák védőburokkal körülvéve helyezkednek el.