Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A cikászok rendje - Cycadales

A cikászok rendje - Cycadales

A cikászfélék családja - Cycadaceae

Mintegy száz fajuk trópusi és szubtrópusi területeken él. Többnyire el nem ágazó, rövid törzsük a pálmákéhoz hasonló. Nagy, spirálisan álló leveleik a törzs csúcsán üstököt alkotnak. Oldalszerveik bonyolult felépítésűek: lombleveleik (trophophyllum) szárnyaltak, porzóleveleik (microsporophyllum) több pollenzsákcsoportot foglalnak magukba, termőleveleik (makrosporophyllum) pedig, legalábbis az ősibb típusokon, több magkezdeményt viselnek. Már a triász rétegekből[1073] is ismert élő fosszíliák[1074]. A magvaspáfrányoktól abban különböznek, hogy pollenzsákcsoportjaik és magkezdeményeik a lomblevelektől elkülönülő mikro-,[1075] illetve makrosporofillumokon,[1076] és nem azokkal közös, ún. sporo-trofofillumokon helyezkednek el. Virágtakaró nélküli virágaik kétlakiak[1077]. A virágokat sok, sűrűn álló mikro-,[1078] illetve makrosporofillum[1079] alkotja. A hosszú tengelyen, csavarvonalban elhelyezkedő mikrosporofillumaik fonákán sok pollenzsák helyezkedik el. A makrosporofillumokon 2-8 magkezdemény van. A petesejtet spermatozoidok termékenyítik meg. Kétsziklevelű magvaik nagyok.

A Föld klímaövei
A Föld klímaövei

A 2-3 m magas Cycas circinalis és Cycas revoluta Délkelet-Ázsiában őshonos. Női virágaik ősi tulajdonsága, hogy termőleveleik csúcsa a lomblevelekhez hasonlóan szárnyalt. Nagy magvaikat húsos külső (sarcotesta) és kemény belső (sclerotesta) héj burkolja. Minden részük mérges. Törzsük bele - az ún. szágóliszt - és magjuk is keményítőben gazdag. Pörköléssel vagy kilúgozással végzett méregtelenítésüket követően fogyaszthatók.

Cikász (Cycas revoluta, Cycadaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Cikász (Cycas revoluta, Cycadaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)[1073] A földtörténeti középkor mintegy 195 millió évvel ezelőtt kezdődött és 60 millió évvel ezelőtt ért véget. Három nagy korszaka, a triász, a jura és a kréta 35, 35, illetve 65 millió éven át tartott. Korábbi szakaszukat üledékeik földtörténeti rétegekben való elhelyezkedése alapján alsó, későbbi szakaszukat pedig felső jelzővel illetjük (pl. alsó kréta, felső triász).

[1074] Fosszília (kövület) a Föld története folyamán egykor élt és megkövesedett állapotban fennmaradt élőlény.

[1075] Mikrosporofillumok a kisebb, hím jellegű spórákat (mikrospórákat) létrehozó levelek.

[1076] Makrosporofillumok a nagyobb, női jellegű spórákat (makrospórákat) létrehozó levelek.

[1077] Kétlaki az az egyivarú virágú növény, amelynek különböző ivarú virágai eltérő egyedeken találhatók meg. Az egylaki növény különböző ivarú virágai egyetlen növényegyeden fordulnak elő.

[1078] Mikrosporofillumok a kisebb, hím jellegű spórákat (mikrospórákat) létrehozó levelek.

[1079] Makrosporofillumok a nagyobb, női jellegű spórákat (makrospórákat) létrehozó levelek.