Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A kecskerágó-virágúak rendje - Celastrales

A kecskerágó-virágúak rendje - Celastrales

Nagyobbrészt trópusi és szubtrópusi elterjedésű növények. Közülük kevés nyomul be a mérsékelt övi területekre. A bengevirágúak (Rhamnales) és a szantálfavirágúak (Santalales) rendjével állnak rokonságban. Keresztben átellenes állású, egyszerű, ép levelű fák vagy cserjék. Aktinomorf[1306], négykörű, körönként 3-5 tagú virágaiknak jól fejlett diszkuszuk[1307] és egy porzókörük van. A porzók száma megegyezik a szirmokéval. A felső állású magházból tok vagy bogyószerű termés fejlődik. A rovarmegporzás általános. Másodlagos anyagcseretermékeik közül jellemzők a tejnedvtartó járatokban tárolt kaucsukszerű gutta, a triterpénpigmentek és a különböző alkaloidok.

A kecskerágófélék családja - Celastraceae

A trópusi elterjedésű családot (amely mintegy 850 fajt számlál) nálunk egyetlen őshonos nemzetség, a kecskerágó (Euonymus) képviseli. Fajainak virágai nem feltűnők. A bögre vagy vánkos alakú diszkusz[1308] peremén helyezkednek el a gyakran ülő helyzetű porzók. Magjukat az integumentumból[1309] kialakult húsos, élénk színű magköpeny (arillus) borítja. A csíkos kecskerágó (E. europaeus) hajtásain hosszában négy paraléc fut végig. Toktermésük négyszögletű, papsapkára emlékeztető. A bibircses kecskerágó (E. verrucosus) hajtásait sűrűn borítják fekete bibircsek. Mindkét faj erdeink elterjedt, mérges cserjéje. Magjuk mérgező, szívre ható glikozidokat és alkaloidokat tartalmaz.

Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus, Celastraceae) (Seregélyes Tibor felvétele)
Csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus, Celastraceae) (Seregélyes Tibor felvétele)

Bibircses kecskerágó (Euonymus verrucosus, Celastraceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Bibircses kecskerágó (Euonymus verrucosus, Celastraceae) (Turcsányi Gábor felvétele)[1306] Aktinomorf a sugaras szimmetriájú, vagyis kettőnél több tengellyel szimmetrikus felekre osztható szerv.

[1307] A diszkusz (mézfejtő gyűrű) a virág tengelyén kialakuló gyűrű, tányér stb. alakú mézfejtő. Feladata a nektárképzés.

[1308] A diszkusz (mézfejtő gyűrű) a virág tengelyén kialakuló gyűrű, tányér stb. alakú mézfejtő. Feladata a nektárképzés.

[1309] Az integumentum a magkezdemény burka. Egy- vagy kétrétegű lehet.