Ugrás a tartalomhoz

Növénytan

A kommelína-virágúak rendje - Commelinales

A kommelína-virágúak rendje - Commelinales

Egyéves vagy évelő lágyszárú, leginkább Afrika és Amerika trópusi területein elterjedt növények. Fajaik száma mintegy 600. Száruk felálló vagy kúszó, utóbbi esetben a csomóknál legyökerező. Leveleik alapja gyakran zárt hüvellyé módosul. Virágtakarójuk csészére és pártára tagolódik. Porzóik egy része sokszor csökevényes, ami miatt az eredetileg aktinomorf[1639] virágok zigomorfakká[1640] válnak. Virágaik forgóvirágzatot alkotnak. Termésük tok. Magvaik keményítőben gazdag endospermiumot[1641] tartalmaznak. Feltűnő színes virágaik rendszerint rovarmegporzásúak.

A kommelínafélék családja - Commelinaceae

Ismert fajaik száma mintegy 600. Hajtásaikban kovasav, kalcium-oxalát és nyálkaanyag halmozódik fel. Leveleik igen változatosak: a száron egyenletesen megoszolva szórt vagy kétsoros állásúak lehetnek, tőlevélrózsát[1642] alkothatnak és akár pozsgásak[1643] is lehetnek. Kedvelt szobai dísznövényeink a tarka ámpolnavirág (Zebrina pendula), a pletyka (Tradescantia albiflora) és a röó (Rhoeo discolor). A tarka ámpolnavirág levele ezüstfehér csíkozású, és a pletyka halványzölden sávozott levelű változata is elterjedt. A röó oldalt álló virágzatait egy kagyló alakú fellevél veszi körül. Leveleinek fonáka piros színű. Szabadtéri dísznövényeink a kerti tradeszkancia (Tradescantia x andersoniana) és az azúrkék kommelína (Commelina communis) . Szintén dísznövény a kékesibolya lepellevelű, végálló bugavirágzatot viselő Dichorisandra thyrsiflora . Egyes fajokat gyógynövényekként vagy festék előállítására hasznosítanak.

Kommelína (Commelina communis, Commelinaceae) virága (Turcsányi Gábor felvétele)
Kommelína (Commelina communis, Commelinaceae) virága (Turcsányi Gábor felvétele)

Dichorisandra thyrsiflora (Commelinaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)
Dichorisandra thyrsiflora (Commelinaceae) (Turcsányi Gábor felvétele)[1639] Aktinomorf a sugaras szimmetriájú, vagyis kettőnél több tengellyel szimmetrikus felekre osztható szerv.

[1640] A zigomorf szó jelentése: kétoldalian részarányos.

[1641] Az endospermium a mag táplálószövete (ún. magfehérje), amely a nyitvatermőkben még elsődleges (primer), mert az egyszeres kromoszómaszámú (haploid) női ivarú előtelepből (macroprothallium) jön létre, a zárvatermőkben pedig másodlagos (secunder), mert az embriózsák megtermékenyített központi vegetatív magjából keletkezik, és ennek következtében háromszoros kromoszómaszámú.

[1642] Tőlevélrózsa vagy tőrózsa (rozetta) a tőből eredő, rendszerint körben elhelyezkedő levelek összessége.

[1643] Szukkulens (pozsgás) egy növény vagy szerv, ha víztartó szöveteiben vizet raktároz, aminek következtében duzzadt teste meglehetősen puha, összenyomható.