Ugrás a tartalomhoz

OXFORD - Matematika : Kislexikon

Tóth János (2007)

Typotex Elektronikus Kiadó Kft.

Ü, Ű

Ü, Ű

üres halmaz

Az a halmaz, amelynek nincs egyetlen eleme sem. Jelölése . Következésképpen számossága, , nulla.

ütemezés

(kritikusút-analízis esetén) Legegyszerűbb alakjában a kritikusút-analízis felteszi, hogy minden tevékenység elvégzéséhez egyetlen munkásra van szükség, de a valóságban ez nem mindig igaz. Tovább bonyolódik a helyzet, ha bizonyos tevékenységeket csak adott munkások képesek elvégezni, mint az építkezési tervezeteknél, ahol szakképzett iparosokat kell bevonni. Az ütemezés során a tevékenységekhez hozzárendeljük a munkásokat úgy, hogy a tervezetet a lehető legkevesebb munkás hajtsa végre, vagy ha a munkások száma korlátozott, akkor a lehető legrövidebb idő alatt fejeződjék be a rendelkezésre álló számú munkással.

ütközés

Ütközés akkor következik be, ha két test egymás irányában mozog és egy pillanatban érintkeznek. Az ezután következő mozgást gyakran nehéz előrejelezni. A testek együttes mozgási energiája általában csökken. Egyszerű példa két biliárdgolyó ütközése. A két golyó ütközés utáni viselkedése az ütközési együtthatótól függ.

ütközési együttható

Két ütköző test viselkedésédését jellemző paraméter. Tegyük fel, hogy két biliárdgolyó egyazon egyenes mentén mozog! Sebességük az ütközés előtt és , az ütközés után és . Ha az ütközési együttható , akkor

Ez Newton ütközési törvénye. Az ütközési együtthatóra mindig teljesül, hogy . Ha , akkor a golyók az ütközés után is érintkeznek egymással. Ha , akkor az ütközés rugalmas – ilyenkor nincs mozgásienergia-veszteség.

Az ütközést elképzelhetjük úgy, hogy egy deformációs szakaszt – amelynek során a testek alakja megváltozik – egy visszaalakulási szakasz követ, amelyben a két test alakja teljesen vagy részlegesen helyreáll. Newton ütközési törvénye abból a feltételezésből következik, hogy a testeket a visszaalakulás során érő erőlökés a deformációhoz tartozó erőlökés -szorosával egyenlő.