Ugrás a tartalomhoz

A polimertechnika alapjai

Czvikovszky Tibor, Nagy Péter, Gaál János (2007)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

2.4 A poliaddició, mint polimerlánc gyártási technológia

2.4 A poliaddició, mint polimerlánc gyártási technológia

A poliaddició is viszonylag békés, lassú, lépcsős reakció, amely nem jár melléktermék képződéssel. Tipikus példa erre a poliuretán képződés di-olból (kétfunkciós alkoholból) és di-izocianátból:

PUR előálltása

Az uretán kötés – R1 – O – CO – NH – R2 – tehát egyfelől a poliészter észterkötésének, másfelől a poliamidok amid-kötésének jellegét és tulajdonságait hordozza. A poliaddició kinetikáját is nagymértékben befolyásolja a reakcióba léptetendő anyagok mólarányának, a sztöchiometriának pontos beállítása. Másfelől itt is, mint a polikondenzációban, kétfunkciós monomerekből csak lineáris (hőre lágyuló) termék keletkezik, a térhálós termék előállításához háromfunkciós partnerekre (pl. tri-izocianátra) van szükség.

A poliaddiciós polimerek tipikus képviselői, a poliuretánok és epoxivegyületek a legtöbbször térhálósak, így gépészeti berendezésük a végső kialakítás során – maga a szerszám. A közbülső termék, a még nem térhálósított epoxigyanta – mint előtermék, a végső makromolekula méreténél jóval kisebb oligomer előállításához a már bemutatott elemekből összeállított vegyipari gépészeti gyártóegységeket alkalmazzák. (2.5 ábra)

Epoxigyanta gyártásának folyamatábrája

2.5 ábra: Epoxigyanta gyártásának folyamatábrája; 1) reaktor, 2) hűtő, 3) epiklórhidrin bemérő, 4) nátrium-hidroxid bemérő, 5) visszanyert epiklórhidrin, 6) mosó oszlop, 7) szűrő, 8) toluolos gyantaoldat, 9) toluol tartály, 10) gőz bevezetés, 11) víz bevezetés, 12) desztilláló, 13) toluol bevezetés, 14) dián adagolás