Ugrás a tartalomhoz

A polimertechnika alapjai

Czvikovszky Tibor, Nagy Péter, Gaál János (2007)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

9.8 A fröccs-sajtolás

9.8 A fröccs-sajtolás

Az eddigiekben, az 5–6–7–8 fejezetekben ismertetett polimerfeldolgozási technikák hőre lágyuló polimerekre vonatkoztak. A 9. fejezet eddigi módszerei is hőre lágyulókra alkalmazható fröccsöntési eljárások, van azonban egy sajátos fröccstechnika, amely átmenetet képez, és hőre lágyulókra is, de méginkább hőre keményedőkre alkalmazható. Ez a fröccs-sajtolás. (A sajtolást, mint tipikus hőre keményedő, térhálósodó polimerek feldolgozási technikáját a 13. fejezetben érintjük.)

A fröccs-sajtolás a korábbi értelmezés szerint olyan sajtolási eljárás, amelyben a sajtolóanyagot (a még nem térhálós, oligomer anyagot) különálló kamrában, – nem a szerszámban – ömlesztik meg, s onnan juttatják (akár egyszerű dugattyú segítségével) a szerszámba. Ezt az elő-kamrát csigás fröccsöntő dugattyú is kiszolgálhatja.

A fröccs-sajtolás alapelve

9.20 ábra:A fröccs-sajtolás alapelve [9.11]

A fröccs-sajtolás másik, – újabb – értelmezése szerint a fröccsöntő gépből érkező ömledék nem teljesen zárt, hanem kissé nyitott szerszámba érkezik. A teljes kitöltéshez elégséges polimer anyagot ezután a szerszám összezárásával sajtolásnak vetik alá. Az így készült termék legnagyobb előnye a hőre lágyulók esetén is jól érvényesül: az utónyomás egyenletesebb (pl. a nagyfelületű, körszimmetrikus munkadarabon) és a termék zsugorodása így jobban kézbentartható, kevesebb belső feszültséghez vezet.

A fröccs-sajtolás (injection-compression molding) újabb értelmezése

9.21 ábra:A fröccs-sajtolás (injection-compression molding) újabb értelmezése. Fent: ömledék befröccsöntés kissé nyitott szerszámba, Lent: szerszámzárás, hűtés [9.5]