Ugrás a tartalomhoz

A polimertechnika alapjai

Czvikovszky Tibor, Nagy Péter, Gaál János (2007)

Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ

11.3 Egyéb melegalakítási eljárások

11.3 Egyéb melegalakítási eljárások

Túlnyomásos hőformázás

A túlnyomásos (vagy préslég-) formázás elvét a 11.5 ábra szemlélteti. Elve megegyezik a vákuumformázással, azaz az alakítandó lemez egyik oldalán túlnyomást alakítunk ki, és ezzel kényszerítjük azt pl. a negatív szerszámba. A különbség az, hogy a túlnyomás nagyobb lehet 1 bar-nál, ezáltal nagyobb alakítóerőket lehet megvalósítani.

Az eljárás során az anyag felmelegítése és a légtömör zárás megvalósítása jelent nehézséget, hisz a lemezt melegítő infravörös hősugárzó és a légtömör zárást is biztosító alakadó szerszám is az alakítandó lemez felett kell, hogy elhelyezkedjék. Mivel mindkettő nem lehet egyszerre ott, ezért a melegítő testet (kocsit) a felmelegítés után el kell onnan távolítani, ezután a szerszámot a lágy lemez fölé (lemezre) vezetni, létrehozni a légtömör zárást, és csak ezután hozható létre az alakadáshoz szükséges túlnyomás. Természetesen lehet a lemezt is mozgatni, a problémát azonban ez sem oldja meg.

Mélyhúzás

A húzóformázások során a felmelegített lemez leszorítására rugózó keretet (ráncfogót) használnak, aminek következtében alakításkor a lemez szélei el tudnak csúszni, ezáltal egyenletesebb falvastagságú termékeket lehet előállítani. A mélyhúzást sűrített levegővel vagy nyújtóbélyeggel végezhetik. A sűrített levegős mélyhúzásnál (11.6 ábra) a körben leszorított, kilágyított lemez alakítását sűrített levegő aláfúvásával oldják meg. Látható, hogy ezzel az eljárással csak egyszerű geometriájú termékek (pl. nagyméretű világítókupolák) gyárthatók. Hátránya a módszernek a gyártmányok rossz reprodukálhatósága, ezért viszonylag ritkán használják. Ezt a hátrányt azzal lehet kiküszöbölni, hogy a lemez fölé egy alakadó szerszámot helyeznek, de ez már a korábban megismert préslégformázáshoz vezet.

Előnyújtási lehetőségek

11.4 ábra:Előnyújtási lehetőségek a) 1. felmelegítés, 2. mechanikai előnyújtás, 3. vákuumformázás, b) 1. felmelegítés, 2. előnyújtás sűrített levegővel, 3. mechanikai nyújtás, 4. vákuumformázás

Túlnyomásos formázás

11.5 ábra:Túlnyomásos formázás [11.4]

Mélyhúzás sűrített levegővel

11.6 ábra:Mélyhúzás sűrített levegővel [11.4]

A bélyeggel történő mélyhúzáskor (11.7 ábra) a lágy lemezt a húzótüske alakítja a kívánt mértékig. A termék geometriája eben az esetben is korlátozott.

Mélyhúzás bélyeggel

11.7 ábra:Mélyhúzás bélyeggel

Az eddig ismertetett valamennyi eljárásnál fennállt annak a veszélye, hogy a késztermék falvastagságában nem kívánatos különbségek jönnek létre. Ennek az az oka, hogy az alakítás során a lemeznek max. csak az egyik oldala érintkezett merev alakadó szerszámféllel, míg a másik oldalon levegő volt. Ezt a hátrányt azzal lehet kiküszöbölni, ha az alakításra kétoldali merev szerszámot használunk.

Mélyhúzás pozitív-negatív szerszámmal

11.8 ábra:Mélyhúzás pozitív-negatív szerszámmal

A 11.8 ábrán vázolt módszer, melyet akár sajtolásnak is nevezhetünk, a szerszámköltség jelentős növekedésében is eltér a korábbi technikáktól.